Правоохоронці викрили новий вид шахрайств

1 Липня 2014 17:00
provse.te.ua

provse.te.ua

Останнім часом зловмисників набула популярності нова шахрайська схема: представляючись правоохоронцями, шахраї вимагають й одержують гроші під приводом звільнення родича від відповідальності за нібито вчинене ним кримінальне правопорушення. Правоохоронці вкотре звертаються до громадян бути обачними.

Протягом декількох років набуло поширення шахрайство, вчинене під приводом звільнення рідних та близьких, яких нібито затримали працівники міліції. У таких випадках зловмисники представляються співробітниками міліції, або товаришами затриманого та розповідають потерпілим про те, що близьку їм людину затримано правоохоронцями за вчинення кримінального правопорушення та для вирішення питання про не притягнення його до кримінальної відповідальності, необхідно сплатити певну суму грошових коштів.

Якщо ж потерпіла сторона погоджується сплатити гроші, їй надається номер розрахункового рахунку, на який потрібно перерахувати кошти. Однак, коли потерпілі телефонують до ніби-то затриманого, виявляється, що ніхто нікого не затримував – їх ошукали.

На сьогоднішній день подібні випадки мають місце в багатьох районах нашої області. Зокрема протягом останнього часу до чергових частин Придніпровського, Соснівського та Корсунь-Шевченківського райвідділів міліції надходили звернення громадян про подібні випадки шахрайств. Загалом, у всіх цих випадках, зловмисникам вдалося заволодіти грошовими коштами громадян на суму близько 12 тисяч доларів США та 19 тисяч гривень.

Відомості про всі ці факти працівниками міліції внесені до єдиного обліку заяв і повідомлень та відкриті кримінальні провадження за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. По всім кримінальним провадженням триває розслідування та встановлюються особи, які вчинили дані кримінальні правопорушення.

Працівники міліції в черговий раз звертаються до громадян:  будьте уважними та обережними при розмові з незнайомцями! Якщо Вам телефонують невідомі і, представившись співробітниками правоохоронних органів, розповідають про те, що ваші близькі потрапили в біду та вимагають грошові кошти, в першу чергу з’ясуйте з ким Ви спілкуєтесь, розпитайте про всі деталі події, та дізнайтеся де насправді знаходиться близька Вам людина. Пам’ятайте, якщо Ви потрапили у подібну ситуацію, і почули в трубці – “Ваш родич потрапив до міліції, необхідні кошти”, негайно дзвоніть “102”. Лише так Ви убезпечите себе від зловмисників.