“Комуналка”: що і як здорожчає?

7 Липня 2014 09:50

1404625033_povyshenie-tarifov-kto-i-kak-budet-platitТривалий час ціни на комунальні послуги штучно утримувалися так само, як і курс гривні до долара. Але зараз зростання тарифів майже на всю “комуналку” в Україні став неминучим, адже подорожчав російський газ. Цей процес буде болючим, попереджають чиновники та експерти.

Як пише LentaUA, уряд обіцяє допомогти тим, хто не зможе самостійно платити компослуги. На додаток до нинішньої системи субсидій, яка діє кілька років, уряд також надаватиме адресні компенсації. Після підвищення тарифів і введення нової системи компенсацій, допомогу отримуватимуть в чотири рази більше домогосподарств (близько 4-4,5 млн), а бюджетна допомога зросте до 3 млрд грн.

Перші квитанції, розраховані за новими тарифами, українці отримають у середині серпня, а нову вартість опалення “відчують” тільки з початком опалювального сезону.

Рівень підвищення тарифів буде різним для кожного населеного пункту, але в цілому по Україні тарифи на гарячу воду зростуть на 50%, а опалення, враховуючи, що за нього будуть сплачувати лише під час опалювального сезону, подорожчає в 2,8 рази. При цьому діапазон підвищень становить від 1% до 98%.

Та, крім зростання вартості опалення, тарифи виросли і на водопостачання (93%), водовідведення (105%), газ (73%), електроенергію (10%).

За підрахунками “Української енергетики”, вартість житлово-комунальних послуг для однокімнатної квартири зросте в середньому до 414 грн на місяць (+40%), двокімнатної – до 863 грн на місяць (+48%), трикімнатної – до 1134 грн на місяць (+48%). А під час опалювального сезону загальний платіж буде майже вдвічі більше, ніж у літній час.