Часткова мобілізація: призвуть тільки військових фахівців, а Донбасу призов може взагалі не торкнутися

23 Липня 2014 16:29
segodnya.ua

segodnya.ua

Верховна Рада у вівторок проголосувала за закон президента України Петра Порошенка про введення часткової мобілізації на території країни. Відповідний документ надійшов до парламенту напередодні. Це ж третя часткова мобілізація, яку оголошують українська влада з початку весни. Однак, на думку народних депутатів та експертів, торкнеться вона далеко не всіх – «на передову» поїдуть лише військові фахівці, а пересічних громадян закон і зовсім не торкнеться. Більше того – особлива проблема з Донбасом – забрати солдатів звідти навряд чи вийде…

Що написано в законі

За законом часткова мобілізація торкнеться всі області України, включаючи Донецьку і Луганську, і торкнеться всіх військовозобов’язаних, включаючи резервістів. Згідно з документом, часткова мобілізація проводиться протягом 45 днів з дня набрання указом чинності на території всіх регіонів України, крім Автономної Республіки Крим і Севастополя.

“Заклик військовозобов’язаних, резервістів і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву”, – зазначено в тексті указу Порошенко.

На місцеві органи влади покладаються зобов’язання щодо оповіщення громадян про мобілізацію і виділенню будівель і споруд відповідно до мобілізаційних планами.

Як наголошується в тексті указу, необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію обумовлена “поширенням проявів тероризму на території України, який призводить до загибелі мирного населення, військовослужбовців та працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державної незалежності України, з метою забезпечення оборони держави, на підставі пропозиції РНБО, відповідно до пп.1, 17, 20 ч.1 ст.106 Конституції України”.

Хто піде воювати

Це вже третій указ про часткову мобілізацію, нагадують співрозмовники «Сегодня», і він означає не повальний заклик, а лише «оновлення» вже воюючих рядів.

«У першу чергу – це ті спеціальності, які потрібні зараз у зоні АТО, і ті люди, які вміють управляти технікою, яка зараз є на озброєнні нашої армії. Мова не йде про добровольців – йдеться про обов’язкову мобілізації з числа тих, хто є військовослужбовцями запасу. Підкреслюю, питання призову тут ні при чому. Це не пацанів закликають, що не строкову службу. Мова йде про тих, кому зараз – 30, 40, 50, і більше в залежності від військового звання. Хто в запасі, хто пройшов підготовку», – розповідає народний депутат, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

З ним згоден колега по парламенту Олександр Кузьмук: «Сьогодні прийшла необхідність третього етапу отмобилизования. Створення резервів – додаткова подача свіжих військ, доукомплектація тих, хто сьогодні виконує свої завдання. Часткова їх заміна – тим самим нарощування збройних сил України та інших військових формувань для того, щоб завершити визвольну операцію», – пояснює парламентарій необхідність президентського указу.

На думку Кузьмука, закон «дає можливість відповісти на дії протилежної сторони». «І ми не можемо давати відсіч тими військами, які героїчно від 2 до 4 місяців без зміни перебувають постійно в бою. Тому виникло питання: наростити наші зусилля. Додатково відмобілізувати, підготувати, подати в район бойових дій, в деяких частинах поповнити особовий склад, в деяких – провести і заміну військ, і створити потужний резерв», – резюмує він.

Без Донбасу?

При цьому, скільки і кого саме закличуть зараз,  з’ясувати так і не вдалося – в Міноборони від офіційних коментарів поки відмовилися, заявивши, що інформація з’явиться пізніше.

«У президентському законі йдеться про те, що будуть покликані солдати з Донецької та Луганської областей, але як саме це буде зроблено – незрозуміло», – зізнається джерело видання, близьке до військового відомства.

Формально – є закон, а, отже, його треба виконувати: «Але в умовах, коли частина військкоматів захоплена сепаратистами і терористами, що не дуже ясно, як це здійснювати», – нарікає співрозмовник видання.

«Ймовірно, за таких умов резервісти з Донбасу не зможуть бути покликані», – говорить  військовий експерт Вадим Гречанінов.

При цьому, за його словами, часткова мобілізація необхідна для оновлення складу, але для її здійснення, знову ж, необхідна попередня робота – в армію при часткову мобілізацію йдуть лише ті, хто здатний воювати: «Це передбачає медичний огляд, передбачає детальну роботу», – резюмує він.