Чому міністра Квіта в Черкасах вважають “продовжувачем справи Табачника”?

25 Липня 2014 15:00

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110Звернення членів ученої ради і співробітників Черкаського національного університету з приводу примусового призначення в. о. ректора колишнього голови Черкаської ОДА Олександра Черевка не дали жодного результату. Про це “ГолосUA” повідомили в ЧНУ на умовах анонімності.

1 липня поточного року Черевко обійняв цю посаду всупереч думці університету та за особистого сприяння міністра освіти і науки України Сергія Квіта.

Сам Квіт підтверджував, що отримував лист з ЧНУ, де члени вченої ради пропонували призначити виконуючого обов’язки керівника університету з числа його працівників і навіть запропонували кандидатури.

“Наскільки мені відомо, всередині університету не було фігури, яка могла б очолити університет. Його ж завдання – довести університет до наступних виборів ректора. Вважаю, що в такій ситуації краще взяти людину з боку. З іншого боку, він – доктор економічних наук, тобто має відношення до академічній сфері. Тому я думаю, що це – нейтральна фігура”, – повідомив тоді міністр, додавши, що Черевко теж може взяти участь у виборах ректора.

Водночас, у листі на ім’я президента України Петра Порошенка члени трудового колективу ЧНУ повідомляють, що це рішення прямо суперечить Закону “Про вищу освіту”. Відповідно до чинних норм, керувати вузом до обрання нового ректора повинна посадова особа, визначена статутом навчального закладу.

“Призначення О.В. Черевко, який не має трудових відносин з університетом, є порушенням законодавчих норм нашої держави. Крім того, О.В. Черевко має незначний досвід викладацької роботи і взагалі не має досвіду роботи на адміністративних посадах вишів: таких, як завідувач кафедри, декан факультету, проректор. Викликає багато запитань і його стрімкий науковий злет (кандидатська дисертація захищена в 2004 р., а докторська – в 2007 р., під час перебування на посту голови Черкаської ОДА”, – йдеться в листі на ім’я Президента України.

Співробітники ЧНУ також нагадують, що в 2005-2007 рр.. Черевко домігся зняття з посади тодішнього ректора і поставив свого протеже всупереч протестам колективу та студентським пікетів. Це призначення, кажуть у виші, призвело до повного руйнування життя університету і безлічі порушень в господарській діяльності.

“У справі силового нав’язування керівників вузів міністр Квіт – гідний продовжувач справи Табачника”, – резюмують у ЧНУ.