У серпні бензин знову здорожчає

2 Серпня 2014 08:40
tree.biz.ua

tree.biz.ua

У першій декаді серпня на українців чекає нове зростання цін на бензин – на 25-35 копійок за літр, повідомляє начальник відділу паливно-енергетичних ринок ДП “Держзовнішінформ” Олег Мельник.

Подорожчання, за словами експертів, відбуватиметься поетапно. Основною причиною для підвищення цін стане зростання курсу долара, який на цьому тижні перейшов межу в 12 гривень.

“На початку поточного тижня ціни на пальне у великому опті за пропозиціями на постачання на внутрішній ринок України підвищилися”, – говорить Мельник. Так, бензин А-95 в основному пропонувався за 19750-20670 грн/т (додав у ціні 400-450 грн/т до пропозицій початку минулого тижня), а основні пропозиції ДП були по 15820-16500 грн/т (+300 грн/т).

Передумови для зміни ціни були й раніше: останніми місяцями кількість пропозицій про продаж пального у великому опті на внутрішньому ринку України помітно скоротилася, крім того зросли закупівельні ціни у валюті на білоруське пальне. З іншого боку, в липні спостерігалося зниження цін на нафту і нафтопродукти на європейських ринках, зазначають в ДП “Держзовнішінформ”.

“Беручи до уваги всі фактори, найближчим часом варто очікувати підвищення цін на пальне в дрібному опті, що, в свою чергу, може призвести до зростання цін у роздрібі на бензини і ДП у першій декаді серпня на 0,25-0,35 грн/л “, – вважає Мельник. “Зміна цінників на АЗС на 25-30 копійок за літр – це мінімум, на який ціна може збільшитися”, – підтверджує директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.