На Батьківщині Шевченка покажуть унікальний фільм про Кобзаря 1926 року

14 Серпня 2014 10:50

64516-17 серпня на Батьківщині Тараса Шевченка – в с. Моринці Звенигородського району Черкаської області – відбудеться Перший всеукраїнський фестиваль до 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка “Ше.Fest”.  Протягом усіх днів фестивалю, за підтримки Національного Центру Олександра Довженко відбудуться покази українських фільмів про великого поета.

Як розповів менеджер з дистрибуції кінопродукції Олександр Прокопенко, в програмі фестивалю будуть продемонстровані художні та документальні фільми зі збірки “Шевченко 200”, яка була видана Центом Довженка спеціально до 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

“Це найвідоміші художні фільми про Шевченка, які створили кінематографічний канон репрезентації поета як національного генія та пророка, – зазначив Олександр Прокопенко. – Створені між 1926 та 1964 роками, вони демонструють генезу цього героїчного канону, який ще чекає на своє наукове вивчення. Адже офіційний Шевченко яким ми його знаємо з підручників та офіціозу – символічна фігура, міф, який створювався цілими поколіннями вчених та бюрократів. Тим цікавіше спостерігати як відбувався цей процес міфологізації – від ходульно-схематичного “Тараса Шевченка” Петра Чардиніна (1926), епічного “Тараса Шевченка” Ігоря Савченко (1951), до дисидентського за настроєм фільму “Сон” Володимира Денисенка (1964). Серед обраних робіт є також музичний фільм-екранізація поеми Шевченко та створеної за її мотивами опери Михайла Вериковського “Наймичка” (1963), та документальні стрічки “Тарас Шевченко. Спадщина. Надії” Леоніда Анічкіна (1994-1995), а також “Дві долі” Бориса Квашнєва (2007)”.

Також Олександр Прокопенко розповів, що більша частина цих фільмів могла бути втрачена. Якщо популярні “Сон” Денисенка чи “Тарас Шевченка” Савченка раніше з’являлися на телеекранах, чи були залиті в мережу Інтернет, де охочі могли їх віднайти та переглянути, то фільм “Тарас Шевченко” Чардиніна – унікальна робота, яку бачили навіть не всі кіногурмани українського кіно. А документальні “Тарас Шевченко. Спадщина. Надії”, режисера Леоніда Анічкіна, що були відзняті в середині 90-х років, представляють собою не просто документальні роботи, але й певного роду аналіз та переосмислення образу і впливовості персони Шевченка в українській культурі, історії та ідеї становлення українців як Народу.

На фестивалі “Ше.Fest” відбудеться також показ роботи Сергія Проскурні “Тарас Шевченко. Idентифікація”.