Як українцям пережити кризову зиму: поради по енергозбереженню й утепленню

30 Серпня 2014 12:09

blackout Економічні наслідки революційних подій 2013-2014 рр. і війни на сході України наші співвітчизники вже відчули на собі – зростання цін і безробіття торкнулися майже кожну українську родину. Та ще одне випробування нам доведеться пережитм найближчим часом – Зиму.

У спадок від СРСР незалежна Україна отримала порівняно непогану систему ЖКГ. Енерговитратну, але діючу. Просто в СРСР не було прийнято вважати ресурси. Взимку батареї були завжди гарячі, а тому навіть у мороз вікна були відчиненими. За 23 роки незалежності нічого революційно нового в існуючу систему не впроваджувалося, а модернізацію окремих ділянок правильніше називати капремонтом. У результаті, ми маємо зношену інфраструктуру тепломережі, що вимагає багато ресурсів, яких у нашої країни немає… І якщо нам украй не пощастить з погодою, то Алчевськ зразка лютого 2006 може статися в масштабах всієї України. Але, як кажуть, підготовлений, значить озброєний. Тому ми спробуємо розглянути основні способи підготовки до холодної зими з можливим крахом ЖКГ.

Починаємо з простого

Енергозбереження

До 50% тепловтрат припадає на вікна. Якщо в сучасних будинках встановлюють склопакети, то в багатьох хрущовках і панельках стоять старі дерев’яні рами. Заміна їх на склопакети дозволить заощадити кілька градусів тепла, бо зникне “сифон” зі щілин. Ще одним простим способом економії тепла є встановлення других дверей. Також вирішити проблему протягу можна за допомогою звичайних гумових ущільнювачів, що їх є величезний вибір. Крім того, щілини можна задути рідким пінопластом (аналог монтажної піни, але з меншим розширенням), цей спосіб добре допомагає при вирішенні проблем протягів з-під плінтусу.

Проблему холодної підлоги в приватному будинку можна вирішити утепленням її мінеральною ватою знизу. Вона непогано “дихає” і затримує тепло, при цьому не боїться намокання. Також в деяких випадках використовують пінопласт, але він не “дихає”. У багатоквартирному будинку бетонну підлогу утеплити важче, та дешевим ковроліном можна встелити будь-яку квартиру. До речі, цієї зими килими на стінах будуть в тренді – вони добре захищають від холоду зі стін чи підлоги. Ще для цього можна використовувати поліетиленову плівку, якою перетягнути стіни, вікна (в тому числі і розбиті), двері (можна робити “штори” перед дверима). Виглядає це не так естетично, як килим, зате дешево, надійно і практично.

Якщо ми вже згадали про стіни, не забудьмо і про утеплення стін зовні. Як правило, стіни утеплюють пінопластом або його різновидами – пенополіестіролом. Також для того можна використовувати мінеральну вату. Ця практика поширена в основному в приватних будинках, хоча все більше квартир в панельках обростають “одежиною” з пінопласту.

Самостійний обігрів і проблеми з електрикою

Електрообігрівач будинку потрібен. Звичайна “уфошка” потужністю 1,8 кілловат добре прогріває кімнату в 20 квадратних метрів. Можна використовувати і масляний обігрівач, але він повільніше нагрівається. Ну і маленька порада. Якщо ви взимку користуєтеся обігрівачами, то не варто одночасно включати бойлер, духовку, електрочайник і “уфошку” – будете сидіти без світла і, не дай Бог, ще й пожежа станеться через замкнення проводки.

Цієї зими можуть траплятися віялові відключення електрики, та й просто локальні блекаути, викликані охочими підключати всі електроприлади разом. Щоб не сидіти в темряві, купіть собі кілька ліхтарів і запас батарейок до них. У першу чергу, придбайте кемпінговий ліхтар-лампу, потужністю від 300 люмен, наприклад Varta 18663 4Watt 3D, або аналог. Дозволяє непогано освітити кімнату 20 кв. м. Іще стане в пригоді налобний ліхтарик, наприклад, коли треба завести генератор або перемонтувати електропроводку і руки зайняті, а підсвітити нема кому.

До речі, світлодіодні лампочки допоможуть значно знизити енергоспоживання. А вивільнені потужності можна використовувати для бойлера або електрообігрівача. Можна поставити і електроконвектор, але пам’ятайте: надмірне споживання електроенергії призводить до виходу з ладу систем енергопостачання. Тому не перевантажуйте електромережі – світло пропаде і з’явиться не скоро, а мерзнути вам.

Автономне опалення – майбутнє українських домогосподарств

Багато співвітчизників, кому дозволяють особливості житла, встановлюють автономні газові котли, в тому числі і в багатоквартирних будинках. Якби в кожній квартирі стояв такий котел, то державі можна було економити значні обсяги газу, які витрачаються на нікому не потрібний обігрів теплотрас.

Переваги автономних газових котлів в наступному:

Самостійне регулювання температури в батареях. Ви можете виставити зручний режим обігріву, клімат-контроль. Тобто, коли ви на роботі, котел буде працювати на мінімальних режимах, коли повернетеся додому – працюватиме на повну потужність.

Зменшення рівня газоспоживання і, як результат, менша вартість комунальних платежів..

Можливість використання газових балонів. При раціональному використанні, балон об’ємом 40 літрів може вас гріти до двох тижнів.

Слід згадати про те, що сучасні металопластикові труби дуже непогано витримують замерзання-розмерзання (без фанатизму, звичайно). А якщо туди ще й антифриз залити, то можна не боятися аварійного відключення. Принаймні, труби і батареї не вийдуть з ладу.

Говорячи по правді, у газових котлів теж є свої недоліки. Сучасні газові котли дуже економічні, розумні, у них високий ККД, але мають один маленький недолік – вони не працюють без електрики, яка необхідна для мікросхем, керуючих котлом. Та це можна вирішити. В першу чергу, необхідний стабілізатор напруги. Коли ввімкнено багато електроприладів, у мережі падає напруга і її недостатньо для роботи багатьох електроприладів. Зокрема починають “моргати” лампочки. Ця проблема буде наймасовішою цієї зими і стабілізатор її почасти зможе вирішити.

Якщо світло зникло повністю, то вам допоможе акумуляторна батарея або електрогенератор. У чому ж переваги і недоліки обох варіантів?

Перший варіант – електробатарея:

Батарея спрацьовує відразу після зникнення електрики.

Але за законом підлості вона може розрядитися.

Потрібен зарядний пристрій.

Термін придатності хорошої і дорогої батареї – до 10 років.

Займає мало місця.

Генерує мало електроенергії, але для котла згодитися.

Другий варіант – електрогенератор.

Генератор займає багато місця і вимагає системи вихлопу газів і свіжого повітря для роботи, тому встановити його можна тільки в приватних будинках. Хоча є маленькі генератори, які й на балконі можна запустити.

Можуть генерувати багато електроенергії.

Необхідно періодичне обслуговування – інакше може не завестися коли ну дуже-дуже треба. Бензин, особливо український, має тенденцію до розкладання на складові частини і забивання всіх нутрощів техніки. Загалом, заправлений генератор не зберігати.

Залежно від системи, може включатися автоматично, але це призводить до його подорожчання.

Дизельний генератор у сильний мороз може не завестися або й захлохнути, але якщо він стоїть у підвалі, то це не страшно. Зате він економніший.

Загалом, у квартирі більш зручно використовувати акумуляторну батарею, а в приватному будинку і те, й інше.

Обігрів на твердому паливі

Сучасні твердопаливні котли сильно відрізняються традиційного котла або грубки, але і коштують теж не дешево. Хто має гроші, той може купити піролізний котел за понад 20 тис. гривень, який раз на день завантажується дровами і обігріває будинок до 250 кв.м. і більше. Менш забезпечені громадяни можуть придбати традиційні котли на твердому паливі, які потрібно кілька разів на день завантажувати паливом. Як правило, для цього використовується не тільки традиційні дрова і вугілля, але і паливні брикети – торф’яні і з тирси.

Що стосується установки твердопаливних обігрівачів у квартирі, то тут теж можна встановити сучасну грубку, яка давно вже не гільза з під снаряда, а опалювальний прилад із красивим дизайном і цілком пристойно впишеться в інтер’єр сучасної квартири. Але слід пам’ятати, що, незважаючи на невисоку вартість буржуйки, вона вимагає багато палива, пожежонебезпечна потребує правильного димоходу для того, щоб уникнути попадання чадного газу в приміщення і подальших нещасних випадків.

Неелектричні опалювальні обігрівачі представлені газовими пальниками на балонному газу і опалюються на рідкому паливі (бензин, дизель, машинне масло). Є автономними джерелами опалення, з досить високим ККД. Тим не менш, висока вартість палива не робить їх настільки поширеними. Крім того, виділювані продукти горіння вимагають провітрювання приміщення. Хоча каталітичні грілки, розміром із запальничку, врятували життя не однієї тисячі солдатів. Їх можна покласти під ковдру або в кишеню, тим самим зігрівшись.

Джерело: hvylya.net