Переселенців візьмуть на облік та платитимуть допомогу. Як це буде на практиці?

17 Жовтня 2014 10:28
mukachevo.net

mukachevo.net

Кабінетом Міністрів України прийнято постанови від 01 жовтня 2014 року  № 509 «Про запровадження обліку осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції»  та № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

– Постановою від 01 жовтня 2014 року № 509 затверджено Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. А також передбачено створення та ведення Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік таких осіб, – пояснює начальник управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Валентина Литвинович.

За її словами, довідка є документом, який видається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

– Для отримання довідки повнолітня особа, яка переміщується, звертається особисто або через законного представника із заявою про взяття на облік до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, – каже Литвинович.

А також додає, що Постановою Кабінетом Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505 передбачено надання грошової допомоги для покриття витрат на проживання. У тому числі – на оплату житлово-комунальних послуг, переміщеним особам, які обліковані органами соціального захисту населення, з дня звернення за її призначенням та виплачуватиметься по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

– Призначення та виплата цієї грошової допомоги здійснюється органами соціального захисту населення за фактичним місцем проживання (перебування) за заявою рекомендованої форми, – наголошує чиновниця.

Грошова допомога є цільовою і призначена для покриття витрат на проживання сім’ї, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Вона надається у таких розмірах:

– для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) – 884 гривні на одну особу;

– для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу.

Загальна сума допомоги на сім’ю не може перевищувати 2 400 гривень.

Розмір отриманої грошової допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.
У Черкасах додаткову інформацію можна отримати за телефонами:

• 32-01-03, 37-55-69 (приймальня управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради);

• 36-05-65 (приймальня управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради).