У Черкасах узялися за ремонт унікальної гіперболоїдної вежі

7 Листопада 2014 16:00

800px-Черкаси_Вежа_ШуховаАрхітектурну візитівку Черкас – гіперболоїдну водонапірну башту, створену архітектором Володимиром Шуховим у 1914 році, почали капітально ремонтувати.

Востаннє це робили понад 10 років тому.

Капітальний ремонт 100-річної вежі триватиме до кінця цього року. З міського бюджету на її реконструкцію виділено 300 тис. грн. За проектом реконструкції заплановано замінити понівечені корозією металеві частини, укріпити фундамент, а також почистити і пофарбувати старожилку.

Ця гіперболоїдна вежа  — одна з перших гіперболоїдних конструкцій російського інженера Шухова. Її звели, коли місто використовувало для водопостачання підземні води. Тоді вона відігравала роль водонапірної башти і подавала воду в будівлі висотою до 30 м. В грудні 1944 року, під час Другої світової війни, німці, відступаючи з міста, зруйнували башту. Після війни було вирішено відбудувати унікальну конструкцію. Повністю башту відбудували лише в 1949 році.

В 1975 році місто перейшло на водопостачання з Дніпра і від використання башти відмовились. Сьогодні вона є унікальною архітектурною спорудою, адже з усіх таких башт, які збудував Шухов, а їх трохи більше 200, у світі залишилось лише 20.