Ціни: що чекає на українців у листопаді?

10 Листопада 2014 09:45

1414667052_47034aa230abdccd261e3a6579fbc5edУ листопаді прогнозують зростання тарифів на опалення, але подешевшає бензин.

Паливо: ще є потенціал для зниження

В останні тижні бензин на заправках подешевшав на 50 копійок. Такий подарунок автомобілістам зробили нафта, яка дешевшає на світових ринках, стабільний курс долара і низький попит усередині країни.

Зараз на заправках літр найпопулярнішого бензину з октановим числом 95 коштує від 15,50 до 16,50 грн., Найближчим часом падіння цін продовжиться.

Щоправда, паливо дешевшає не так швидко, як нафтові контракти. Річ у тім, що падіння цін, яке ми спостерігали в жовтні на світових ринках, стосується нафтових контрактів з поставкою через місяць. Тобто фізично ця нафта буде продана тільки всередині листопада. А бензин з неї отримають АЗС тільки до кінця місяця.

“За стабільного курсу долара зниження роздрібних цін на АЗС складе близько 15 грн. за літр, – каже співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. – Справа у тім, що нафта в ціні бензину становить близько 60%. Решта – це податки і витрати трейдерів”.

Згоден з ним і директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Він упевнений, що за умови стабільного курсу долара і ціни на нафту в Україні вартість палива найближчим часом знизиться до позначки 15,00-15,30 грн. за літр.

Бензин -5%

Тарифи: дороге тепло

У листопаді має подорожчати опалення. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на прохання підприємств ЖКП встановила нові тарифи на тепло і гарячу воду.

“У минулі роки споживачі протягом 12 місяців оплачували рахунки за тепло і за теплу воду, тому ті тарифи були нижчі, – прокоментував це рішення глава НКРЕ Володимир Демчишин. – Комісія розуміє, що це досить серйозне питання, може, навіть проблема, оскільки в середньому вартість тепла в розрахунку на один квадратний метр становить 10-11 грн”.

Виходячи з озвучених нових тарифів, не складно підрахувати, які цифри будуть у квитанціях. Однокімнатні квартири мають площу близько 30 квадратних метрів, “двушки” – 50 і “трійки” – близько 70 квадратів. Виходить, що тільки за опалення в маленькій однокімнатній квартирі доведеться викладати по 330 гривень на місяць, у двокімнатній – 550 грн, а в трикімнатній квартирі – майже 800 грн. Додайте сюди плату за обслуговування будинку, і вийде, що навіть без обліку води за трикімнатну квартиру доведеться платити близько тисячі гривень.

Єдиною позитивною новиною можна вважати лише те, що “космічні” суми за опалення платитимемо тільки в грудні. Тепло в будинки дали в останні дні жовтня, а значить, в квитанціях, які прийдуть в листопаді, плати за нього ще не буде або вона буде мінімальна. А ось вже в грудні, коли прийдуть листопадові платіжки, доведеться платити по повній.

Щоправда, є й хороша новина. Були збільшені обсяги споживання електроенергії для населення, яке використовує електроопалення. Зокрема, обсяг використання електрики, який сплачуватиметься за найнижчим тарифом, збільшено з 3600 до 5000 кВт / год. Для цієї категорії населення застосовується найнижчий тариф на електроенергію – 23,7 коп. за 1 кВт / год (з ПДВ). Така норма буде діяти протягом нинішнього опалювального періоду.

Опалення + 20%

На стіл: спасибі санкціям за ціни

А от продукти, незважаючи на щорічний традиційний зростання цін наприкінці осені, зростуть у ціні не так сильно, як могли б. Почасти за це слід подякувати Росії, яка ввела ембарго на імпорт українських овочів і фруктів.

У першу чергу зниження цін торкнеться яблук, які йшли на експорт в Росію і цього року добре вродили. Як кажуть експерти, якщо наші постачальники не зможуть організувати їх збут в Росію через Білорусь, то ціни в Україні знизяться.

Також цього року був зібраний дуже хороший урожай картоплі – 23,3 млн тонн, що на 2 млн тонн (9,4%) більше, ніж у 2013 році. Надлишки могли б піти в Росію, але через заборону на поставки нашої продукції вони будуть тиснути на внутрішній ринок, знижуючи ціни. Це хоч і погано для виробників, але добре для споживачів.

“Зниження цін на попередньому тижні було занадто різким для жовтня, і єдиною його причиною стало російське ембарго, яке заділо насамперед найбільш чутливі до поставок в Росію сектори плодоовочевого бізнесу, такі як тепличні огірки, тепличні помідори та яблука, – каже Тетяна Гетьман, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”. – При цьому учасники ринку очікують подальшого зниження цін на ці товари у разі, якщо заборона не буде скасована. Якщо ж говорити про ймовірність скасування заборони на імпорт українських овочів і фруктів в РФ, то вона оцінюється як вельми низька “.

А решта продуктів, на жаль, почне дорожчати. В першу чергу це торкнеться “молочки”. У більшості тут спрацює сезонний фактор – через погіршення кормової бази корови дають менше молока. Експерти обіцяють зростання цін на 5-10% на місяць. У жовтні також закінчується сезон тепличних овочів. А це значить, що перець, огірки та помідори в наші магазини завозитимуть з-за кордону, що відразу позначиться на їх вартості, яка зросте щонайменше у півтора рази.

Овочі та фрукти + 10%

Молочна продукція +5 … + 10%

 

Джерело: domik.ua