“Справа Тулуба і черкаських суддів має бути доведена до кінця”, – Томенко

21 Листопада 2014 18:28

pidaresht.previewНайбільшою невдачею влади протягом останнього року стала нездатність правоохоронних органів забезпечити відповідальність Януковича і його найближчого оточення.

Про це народний депутат Микола Томенко сказав сьогодні в ефірі на Черкаській ОДТРК “Рось”, говорячи про здобутки та  втрати влади у першу річницю Майдану Гідності.

“На сьогоднішній день не маємо жодної завершеної кримінальної справи стосовно тих людей, які були творцями політичного режиму Януковича, а особливо тих, хто був причетний до розграбування країни та знущання над людьми і, зокрема, під час подій на Майдані”, – сказав Томенко.

За його словами, він рік чекав від правоохоронних органів і  обласної влади Черкащини завершення хоча б однієї справи (йдеться про так звану “справу Тулуба” та кадрове очищення судочинства Черкащини). Для прикладу Томенко згадав, що був учасником судових процесів і виступав із клопотанням як народний депутат щодо захисту 11 автомайданівців. Натомість досі немає інформації про звільнення з суддівських органів чи про покарання хоча б одного судді, який під час революційних подій захищав не законність, а Януковича й Тулуба.

“Якщо місцеві правоохоронці і влада не спромоглася це зробити, то, очевидно, доведеться мені включатися в цю роботу”, – зауважив Томенко. Він поінформував, що в коаліційній угоді передбачена можливість перезатвердження суддів у Верховній Раді: “Отож мусимо ще раз персонально подивитися, як діяли судді в попередній період”.

Стосовно ж “справи Тулуба”, то Томенко сказав, що звернувся до Міністерства фінансів про надання інформації про так званий “фонд Тулуба”: хто його фінансував і куди ці кошти витрачалися.

“Можливо, це допоможе нам віднайти механізм тиску на підприємців в частині залучення коштів, – зазначив Томенко. – За будь-яких обставин, поки не будуть покарані ті, хто розкрадали Україну і нехтували правами людей, нова влада не матиме належної підтримки в суспільстві”.