“На місцевих виборах у жовтні 2015 року необхідно обирати бодай на 120 тисяч депутатів менше”, – Томенко

25 Листопада 2014 14:30

62450Вибори до органів місцевого самоврядування слід чекати у жовтні наступного року. Таку думку висловив радник Президента України Микола Томенко. На його думку, цілком зрозуміло, що, виходячи з Конституції та чинного законодавства, вибори до органів місцевого самоврядування пройдуть у жовтні 2015 року, адже провести дострокові місцеві вибори у кінці поточного року юридично неможливо.

Крім того, за словами Томенка, є ще дві серйозні причини, які потребують фундаментальної підготовки до місцевих виборів.

“По-перше, це необхідність внесення змін до чинного законодавства щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування в частині збільшення кількості місцевих податків і так званої бюджетної децентралізації. По-друге, Україна повинна не лише ідеологічно розпрощатися з радянською спадщиною, а й відійти від так званої “системи рад”, яка проявляється у надзвичайно великій кількості депутатського корпусу”, – зауважив радник Президента.

Він нагадав, що, згідно із статистичними даними, на сьогодні загальна кількість депутатів місцевих рад сягає близько 240 тисяч депутатів.

Він навів приклад, що Київська обласна рада складається з 148 депутатів, а Київська міськрада – зі 120 депутатів. “Зрозуміло, що з точки зору здорового глузду та європейських традицій місцевого самоврядування, до яких ми прагнемо, така чисельність депутатського корпусу є абсолютно непрацездатною і нерозумною”, – вважає Томенко.

Таким чином, на його переконання, нам треба максимально розширити повноваження місцевого самоврядування та внести зміни до законодавства, скоротивши чисельність депутатського корпусу щонайменше наполовину.

“За таких обставин, наступні місцеві вибори, що відбудуться у жовтні 2015 року, призведуть до того, що ми обиратимемо бодай на 120 тисяч депутатів менше”, – підсумував  Томенко.