Алергія на холод: що це і як боротися?

3 Грудня 2014 10:12

473e2cbd1e96185fa0efadd65a111565Холодок рум’янить щоки і бадьорить, нехай  іноді може трохи підморозити ніс і вуха. Та в теплі все швидко приходить в норму. Але не у всіх. У деяких людей навіть при нульовій температурі повітря тіло вкривається висипкою і свербить. В інших на морозі – безперервно тече з носа. Сльози й червоні повіки – ще один симптом алергії на холод.

Механізм виникнення алергії на холод істотно відрізняється від звичайної алергії – там реакція на речовину-алерген, а тут на температуру. Фахівці класифікують реакцію на холод як псевдоаллергію, бо алерген як такий відсутній. Визначити, чи є алергія на холод, можна за такими ознаками:

– Холодова кропив’янка – на шкірі утворюються сверблячі пухирці, схожі на опік від кропиви;

– Холодовий дерматит – шкіра свербить , а дерма (її верхній шар) лущиться. При важкому перебігу хвороби спостерігається загальний набряк тіла;

– Холодовий риніт (нежить) – ніс закладає тільки на холоді, симптоми безслідно зникають у теплому приміщенні;

– Холодовий кон’юнктивіт – сильне сльозовиділення і різь в очах на морозному повітрі.

Улюблена локалізація холодової кропив’янки – місця, які безпосередньо стикаються з холодним середовищем (шкіра обличчя, рук, вух, слизова губ). Іноді червоні плями можуть зливатися, утворюючи велику площу враження і викликаючи набряк навколишніх тканин. Висипання досить щільні, рожевого або білястого кольору, супроводжуються нестерпним свербінням. Тримаються зазвичай протягом декількох годин, а потім безслідно зникають. Коли кропив’янка поширюється на все тіло, свербіж стає нестерпним, підвищується температура.

Під час важкої форми холодової алергії виникає озноб, загальне нездужання, болі в суглобах і м’язах, тахікардія (прискорене серцебиття), виражена слабкість, головний біль, задишка. Хворі зрідка можуть поскаржитися на нудоту і біль у животі. Спонтанне загострення алергії на холод може тривати протягом кількох тижнів, а у важких випадках – навіть місяців, часом – весь холодний період року. Середня тривалість першого загострення – 1,5 року, тобто холодова кропив’янка може з’являтися і влітку при купанні в холодній воді. Без застосування спеціального лікування холодова кропив’янка проходить в середньому через 6 – 7 років.

Алергія на холод не настільки вже й безпечна. В особливо чутливих до нього людей під впливом холоду може розвинутися алергія на холод швидкого типу – анафілактичний шок. Це алергічна реакція негайного типу, що виникає при повторному впливі на організм алергену, в нашому випадку – холоду. У найважчих випадках на тлі шокової реакції може різко знизитися артеріальний тиск. Ознаки анафілактичного шоку – поява (відразу після охолодження) різкої слабкості, нудоти, болю за грудиною, страху смерті, які швидко наростають. Разом з цим знижується артеріальний тиск, виступає липкий холодний піт, шкіра раптово стає блідою, людина може навіть втратити свідомість. У таких випадках тільки швидка медична допомога може врятувати життя.

Захворювання може розвинутися в будь-якому віці, проте середній вік хворих 25 – 30 років. Перший напад найчастіше трапляється після 30 – 35 років. Якщо у вас хоч раз в житті траплялися такі проблеми, можна самостійно перевірити, чи є алергія на холод. Для цього на чверть години покладіть на руку шматочок льоду. Якщо з’являться висип або пухир – вирушайте до алерголога або імунолога. Чутливість вашої шкіри до холоду підвищена. Холодова кропивниця – це не просто прикре незручність, а загальний сигнал “Біда!” від організму. Фахівці впевнені, що холодова алергія – не самостійна хвороба, а лише симптом, який супроводжує якесь соматичне захворювання. Сенсибілізації організму, тобто підвищеної його чутливості, сприяють різні хронічні захворювання – гайморит, тонзиліт, холецистит, карієс зубів, а також гельмінти (глисти). Щоб позбутися від холодової алергії, потрібно спочатку вилікувати ці захворювання.

Боротися з алергією на холод можна різними методами. Приміром,  іще в літню пору розпочати загартовування шкіри. Добре зарекомендували себе обтирання та обливання водою з поетапним зниженням температури води. Спочатку слід підготувати воду з температурою 25 – 20 градусів. А надалі через 3 – 5 днів температуру поступово знижують, довівши до 15 – 10 градусів. Через 5 – 6 днів знову спробуйте знизити її. Поступово температуру води доводять до +10 градусів. Після водної процедури обов’язково треба розтерти тіло махровим рушником до почервоніння шкіри. Якщо температуру води знижувати поступово і регулярно проводити такі процедури, то навіть у дитини не буде жодних неприємних відчуттів. Якщо ж при зниженні температури виникне алергічна реакція – з’явиться кропив’янка, то температуру води слід підняти на градус вище.

Ще один метод боротьби з алергією на холод – лазня і обливання холодною водою. В ополонку кидатися не треба, а от контрастні водні процедури – обов’язково.

За матеріалами homelifes.ru