ТОП-10 продуктів, які покращують настрій

24 Грудня 2014 10:21

collage1234567_6dba6Дієтологи вважають, що настрій людини залежить від багатьох факторів, проте не останнє місце посідає їжа, яку ми їмо. Аби підняти собі натрій, варто їсти не лише шоколад, що піднімає рівень ендорфінів у крові. Є ще банани, шпинат і навіть м’ясо індички.

Пропонуємо вам підбірку з 10 продуктів, які піднімають настрій:

1. Шпинат

У цій зеленій листяній рослині високий вміст вітаміну В, низький рівень якого пов’язують з депресією. Він допомагає організму виробляти серотонін – нейротрансміттер, який впливає на поведінку і настрій.

2. Індичка

У індичці багато триптофану – амінокислоти, яка необхідна організму для вироблення серотоніну й мелатоніну, що регулюють настрій. Людський організм не виробляє триптофан природним шляхом, тому його необхідно отримувати з їжі. Крім індички, ця амінокислота міститься також в ананасах, сирі і лобстері.

3. Молоко

Молочні та вітамінізовані безлактозні продукти (соєве, мигдальне молоко і т. д.) містять багато вітаміну D, який підвищує вироблення серотоніну і знижує депресію. У 2008 році вченим вдалося встановити, що вітамін D пом’якшує деякі симптоми депресії.

4. Соя

Подібно до індички, соєві продукти (тофу й зелені соєві боби) багаті на триптофан. До того ж в соєвих бобах низький глікемічний індекс. Це означає, що вони не провокують різкого підвищення рівня енергії, запобігаючи можливе виникнення перепадів настрою надалі.

5. Лосось

Якщо ви не вегетаріанець, то кращий спосіб отримати денну норму омега-3 жирних кислот – вживати в їжу лососеве м’ясо. Вам не подобається ця риба? Тунець і оселедець також можуть похвалитися неабиякою кількістю цих елементів.

6. Квасоля

У бобових, наприклад, у чечевиці, високий вміст білків, клітковини і заліза. Цей мінерал відіграє важливу роль в боротьбі з апатією і додає організму енергії.

7. Банани

Цей фрукт – один з головних постачальників калію для людини. Крім того, він задовольняє потребу організму в триптофані. Британські вчені виявили, що жінки, що переживають депресію і мають низький рівень триптофану, мають більш високу ймовірність повернутися до неї. До того ж банани – відмінне джерело заліза.

8. Волоський горіх

Американські дослідники встановили, що після ін’єкції омега-3 жирних кислот настрій щурів підвищується. Волоські горіхи і мелене насіння льону (обов’язково повинно бути перемеленим, щоб організм міг увібрати поживні речовини) – їхні найкращі рослинні джерела.

9. Сир

У ньому є амінокислоти тирамін, триптамін і фенілетиламін, які піднімають настрій. А вітаміни групи В служать природними антидепресантами.

10. Насіння

Вони містять вітаміни групи В, які зміцнюють наші нерви. Також в насінні є цинк, який підвищує лібідо.

 

Джерело: Твоє місто