Як безпечно відзначити Водохреща

16 Січня 2015 16:30

719 січня всі православні християни відзначатимуть одне з головних свят – Водохреща. Для того, щоб свято не обернулося трагедією, необхідно чітко дотримуватися правил поведінки перебування на воді та кризі.

Щорічно рятувальники області забезпечують безпеку цих заходів. Для цього чітко визначаються місця для купання, обстежуються днища водоймищ та вживаються додаткові заходи безпеки. Тож, всі охочі зможуть належно вшанувати християнські традиції у спеціально обладнаному для цього місці, без ризику для життя.

В обласному центрі очистити себе від гріхів та зануритися в студену освячену воду можна буде у чотирьох місцях:
1. пляж «Митницький» (перехрестя вул. С.Смірнова – вул. Г.Дніпра);
2. пляж «Рів`єра» – будуть встановлені намети та розгорнуто польову кухню;
3. пляж «Річковий порт» (вул. Козацька, район Фітнес-клубу).

Глибоко поважаючи прагнення віруючих саме у такий спосіб долучитися до духовного, рятувальники не можуть не передбачати ймовірності виникнення нещасних випадків з людьми, які перебувають у крижаній воді.

Пам’ятайте, неприпустимим є купання в необладнаних для цього місцях та з неперевіреним дном. Не можна розпочинати «хрещенські забави» без представників служб порятунку і медичних працівників та купання дітей без нагляду батьків чи дорослих. Не можна пірнати у воду безпосередньо з криги. При груповому купанні, кількість людей, що знаходиться у воді, не повинна перевищувати трьох осіб.

У жодному разі не пірнайте у воду – заходьте в ополонку повільно й обережно. Уникайте великого скупчення людей біля купелі. Пам’ятайте, що глядачі не повинні виходити на кригу, а бажаючим зануритися слід по черзі обережно підходити до ополонки.

Усім відвідувачам хрещенській купелі необхідно знати: в ополонці необхідно бути всього кілька секунд – зазвичай не більше трьох, – потім потрібно перевдягнутися у теплий одяг і піти в тепле приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.

Цього дня, під час проведення обрядів освячення води у відкритих водоймах міста та області, особовий склад Управління ДСНС у Черкаській області буде переведено на посилений варіант несення служби. Біля кожного місця проведення священного обряду буде облаштовано рятувальний пост. Тут чергуватимуть рятувальники, готові надати допомогу у скрутну хвилину.

Проте, Управління ДСНС рекомендує усім хто планує зануритися у холодну воду дотримуватися правил при здійсненні святкових обрядів. Адже тривале перебування у крижаній воді призводить до переохолодження організму і як наслідок, у людини виникає судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості.