Уманський університет – у першій двадцятці вишів України за рівнем присутності у мережі

17 Лютого 2015 09:50
osvita.ua

osvita.ua

Webometrics Ranking of World’s Universities оприлюднив рейтинг світових університетів за рівнем їх присутності у мережі станом на січень 2015 року. Як відомо, результати досліджень Webometrics публікуються двічі на рік та охоплюють 12 тисяч університетів з усього світу, повідомляє ОсвітаUA.

В процесі складання Webometrics Ranking of World’s Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вищого навчального закладу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів. Іншими словами, оцінюється змістовна та інформаційна складова web-сайту навчального закладу.

Розробники зазначають, що при складанні рейтингу показники відвідуваності сайтів та їх дизайн до уваги не беруться.

Порівняння рейтингових таблиць Webometrics-2014 (січень) і web-рейтингу, опублікованого у лютому 2015 року свідчить про те, що найбільш присутнім у мережі українським вищим навчальним закладом є Київський національний університет ім. Шевченка, який останні два роки утримує першу сходинку української частини рейтингу, посідаючи 937 місце у світі.

Із вищих навчальних закладів Черкащини у першій двадцятці рейтингу опинився  Уманський державний педагогічний університет. Виш посів 19 сходинку, поліпшивши на 3 позиції свої показники порівняно з січнем 2014 року. У світі внз займає 3339 місце, 257-є – серед усіх вищих навчальних закладів Центральної і Східної Європи.

Як зазначають на сайті навчального закладу, УДПУ демонструє стрімку позитивну динаміку:

серпень 2013 р. – 140 місце серед українських, 12519 місце у світі;

січень 2014 р. – 41 місце серед українських ВНЗ, 6509 місце у світі;

серпень 2014 р. – 38 місце серед українських ВНЗ, 4794 місце серед світових освітніх центрів.

Решта вишів Черкаської області у першій півсотні рейтингових таблиць Webometrics Ranking of World’s Universities не представлена.