Доступні продукти, корисні для наших зубів

17 Березня 2015 10:00
Kninwong/Shutterstock.com

Kninwong/Shutterstock.com

Який продукт по праву вважається натуральним відбілювачем зубів? Чому сир маємо їсти після десерту? Чи псують зуби солодкі родзинки? Дізнайтеся відповіді на ці питання і збережіть ваші зуби здоровими.

На початку наведемо загальні рекомендації, які допоможуть рідше заглядати до стоматологів за лікуванням.Зрозуміло, база – збалансована дієта, що містить продукти, насичені кальцієм (наприклад, сир, мигдаль або зелень), в поєднанні з продуктами, багатими на фосфор (наприклад, м’ясо, яйця або риба). Ця комбінація дозволить зберегти зубну емаль сильною і здоровою. Кальцій корисний і для кісток людини, у тому числі щелепних.

Відмовитися слід від усього солодкого, борошняного або “липкого”: цукерок, печива, тортів, чіпсів, хліба. Ці продукти можуть довго тримуватися на зубах, забезпечуючи грунт для росту бактерій. Не забувайте, що багато спреїв, льодяників і крапель від кашлю чи болю в горлі містять цукор – “енергетик” для карієсу. Негативно на стан зубів можуть вплинувати й значні фізичні навантаження. Зважайте на такі моменти і регулярно протягом дня обполіскуйте зуби, бажано фторированою водою.

Нетривале жування жуйки без цукру після їжі також йде на користь вашим зубам: вправними рухами видаляються частинки їжі, які залишилася між зубів. А також при цьому збільшується слиновиділення, яке зменшує мікробний наліт.

Сир

Одна з публікацій журналу General Dentistry інформує, що підлітки 12-15 років, які їли сир чеддер, мали більш низький рівень кислотності в роті, ніж ті, хто їв йогурт без цукру або пив молоко. Вчені дійшли висновку, що сир нейтралізує підвищений кислотний фон, сповільнюючи ріст бактерій. Та й саме жування, що супроводжується рясним слиновиділенням, сприяло усуненню частини бактерій з порожнини рота.

Sea Wave/Shutterstock.com

Sea Wave/Shutterstock.com

Плюс до цього сир містить кальцій – ключовий інгредієнт мінералу гідроксиапатиту, що зміцнює зуби, а також казеїн – складний білок, який бере участь у стабілізації емалі. Саме через корисні для зубів властивості сир рекомендується подавати як десерт або після нього.

Чай

Дослідники з Університету штату Іллінойс виявили, що поліфеноли в зеленому і чорному чаї уповільнюють ріст бактерій, які пов’язані з утворенням карієсу і захворюваннями ясен.

Учені зафіксували, що у людей, які обполіскувати ротову порожнину чорним чаєм протягом хвилини 10 разів на день, спостерігалося меншу кількість згубних мікроорганізмів, ніж у людей, промивають рот простою водою.

Інші дослідження вивели рекомендовану норму для любителів чаю: 3-4 чашки на день.

Не варто скидати з рахунків і той факт, що чай допомагає боротися з неприємним запахом з рота. За словами наукових діячів, все ті ж поліфеноли нейтралізують сірчані сполуки, що виділяють поганий запах.

Задля справедливості згадаємо, що в чаєві містяться таніни – фенольні сполуки з чорнильними властивостями. І чим темніший напій, тим більше в ньому танінів. Тому надмірне захоплення чаєм здатне погіршити світлий відтінок ваших зубів. У зв’язку з цим варто віддати перевагу зеленому чаю за його менші фарбувальні властивості, та в той же час хороші захисні функції.

Родзинки

За солодкий смак родзинки часто зараховують до продуктів, що шкодять здоров’ю зубів. Однак їхня солодкість обумовлена більш безпечною (порівняно з цукром) фруктозою, а на додачу ще й матінка-природа зробилатак, що фітохімічні речовини в родзинках вбивають бактерії, які викликають карієс.

Згідно з іншими відомостями, сушені ягоди винограду корисні і для ясен, бо містят сполуки, що протистоять хвороботворним мікроорганізмам.

10123225-Izyum

StepanPopov/Shutterstock.com

Тому помірна кількість родзинок може стати чудовою основою для десертів і напоїв, надаючи їм необхідну солодкість без додавання столового цукру, а відповідно, і зайвих ризиків для зубів. Головне – знати міру! Адже при ожирінні, цукровому діабеті та низці інших захворювань родзинки не рекомендують до вживання.

І ще один факт на замітку: чим темніший виноград (родзинки), тим більша кількість корисних речовин в ньому міститься.

Хрумкі овочі та фрукти

Жування моркви, яблук або огірків допомагає очищати поверхню зубів механічним шляхом. Овочі з високим вмістом клітковини вимагають ретельного пережовування, за час якого виділяється велика кількість слини, що омиває зуби у природній чином. До того ж хрумка “грядка” масажує ясна, покращуючи їх стан.

Однак не варто робити висновок про те, що й мариновані овочі, наприклад огірочки, так само корисні. Оцет – основа будь-якого маринаду – справжній ворог ваших зубів. Згідно з дослідженням англійських учених, щоденне вживання солінь збільшує зносшення зубів. Та рідкісні випадки вживання кисло-солоного не зашкодять зубам.

Полуниця

Широко розповсюджена червона ягода є цікавою завдяки унікальному набору кислот: лимонної, яблучної, хінної, саліцилової, фосфорної та багатьох інших. Така комбінація кислот вміє руйнувати речовини, які забарвлюють зубну емаль, надаючи вашій посмішці привабливіший вигляд.

Jag_cz/Shutterstock.com

Jag_cz/Shutterstock.com

Створити натуральний відбілювач для зубів неважко. Досить розім’яти полуницю, змішати її з харчовою содою, нанести на м’яку щітку, розподілити по зубах і залишити “пасту” на п’ять хвилин. Після чого слід промити рот і за необхідності очистити проміжки між зубами від  кісточок. Готово! Та коли мова йде про кислоти, рекомендується повторювати процедуру не частіше разу на тиждень.

 

 

Джерело: Лайфхакер