Через війну на Донбасі українці мають більше писати писанки, “притягуючи” добро і мир у країну

1 Квітня 2015 09:08

DSC03933_новый размерЧерез військові дії на Донбасі українці мають більше писати писанки, тим самим “притягуючи” добро і мир у країну. Так вважає голова Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості Ольга Мартинова.

Із 27 березня по 7 квітня у приміщенні Галереї народного мистецтва (Черкаси, перетин вулиць Хрещатик і Смілянської) за ініціативи осередку тривають “Творчі Великодні зустрічі”. Майстрів підтримав Департамент освіти й гуманітарної політики міської ради та обласний краєзнавчий музей. Тут усіх охочих долучають до мистецтва писати писанки, знайомлять зі значенням узорів на поєднання кольорів.

“В українській орнаментиці зовсім немає узорів, “налаштованих” на негатив. Чим ми більше пишемо гарних, справжніх писанок – тим більше ми притягуємо добро. Я думаю, що через події на Сході ми повинні в кожній родині писати писанки. Писати більше, залучати дітей, матерів, бабусь. Чим більше будемо культивувати українське народне, тим більше його буде, – говорить Ольга Мартинова. – Тисячоліття ми пишемо писанки. Думаю, що ці знаки добра, благополуччя мимоволі буде спонукати, аби піднімати дух українства”.

DSC03930_новый размер

DSC03927_новый размер

 

Ружа, безкінечник, “божі ручки” – улюблені писанкові символи майстрині. Каже, що важливо намалювати не стільки багато писанок додому (вдома досить і трьох – біля ікони чи біля спасівського букета), як для роздаровування людям.

“Даруючи писанку, ми роздаємо добро, множимо побажання щастя, здоров’я, багатства. Минулий рік роздала 40 яєць, бо мала велике бажання і хотіла, щоб воно збулося”, – зауважує Мартинова.

“Писанка – могутній оберіг. Їх створювали не тільки на Великдень, а на пам’ятні дні в житті українців – писали й дарували на весілля, день народження, або коли потрібен оберіг у складній ситуації. Тоді потрібно заспокоїтися, сконцентруватися, налаштувати свої думки і взяти до рук писачка, – розповідає народна майстриня Наталія Урбан  – Яйце – магічний предмет. Воно живе, містить у собі саме життя: і жовток, і білок. Якщо вкласти в нього свої позитивні думки через створення писанки, то воно буде оберігати вас і вашу родину тим, що якийсь негатив може забрати на себе і тоді від цього лопнути”.

DSC03926_новый размер

DSC03943_новый размер

Тріснуту писанку не рекомендують викидати у сміття, краще прикопати в землю чи кинути шкаралупки пташкам.

Графік проведення майстер-класів:

– будні (ПН,ВТ,СР,ЧТ,ПТ) – 16.00 -18.00;

– вихідні – 12.00-15.00.