Будівництво пташників в Черкаському районі можна розпочинати лише за умов екологічної експертизи та згоди місцевої громади, – нардеп

6 Травня 2015 16:29

289Народний депутат Микола Томенко наполягає, що будівництво пташників у Черкаському районі, яке викликало спротив місцевої громади, можна розпочинати тільки за умови наявності необхідної документації та згоди селян.

Про це Томенко сказав під час ефіру на Черкаській ОДТРК “Рось”.

Томенко пояснив, що до нього як до голови комітету з питань екологічної політики звертаються мешканці сіл Мошни, Тубільці, Яснозір’я з приводу будівництва ДП “Перемога-Нова” 144 пташників у Черкаському районі.

Відтак нардеп звернувся до Черкаської ОДА з проханням поінформувати: чи приймалося рішення про відведення землі й проводилася екологічна експертиза і чи ухвалювалося згадане будівництво з територіальною громадою.

“Для Черкащини важливе кожне робоче місце, але не за рахунок знищення довкілля й погіршення здоров’я мешканців регіону. Як тільки ми матимемо інформацію стосовно того, наскільки готові ці рішення, тільки тоді можна говорити про початок будівництва,  – сказав Томенко. – Якщо таких документів немає, а будівництво почалося, це говорить про незаконні дії власників, які повинні нести відповідальність згідно чинного законодавства”.

Томенко зауважив, що західний досвід засвідчує: таке виробництво можна будувати за умови передбачення очисних споруд та відповідної системи роботи, яка не погіршує довкілля.

“Моя порада, як правильно працювати з інвестором: крім виконання екологічних зобов’язань в обов’язковому порядку підписувати так звані соціальні угоди з селами, аби місцеве населення розуміло, що інвестор допоможе школі, дитсадку чи ФАПу”, – резюмував народний депутат.