5 небезпек, пов’язаних із уживанням корисних продуктів

15 Липня 2015 09:30
prostoest.ru

prostoest.ru

Із кращих друзів організма ці продукти здатні легко перевотритися на його злісних ворогів. П’ять небезпек, пов’язаних із уживанням корисних продуктів – із якими дієтичними стравами й напоями слід бути обережним?

Чиста столова вода

Дієтологи, кардіологи та невропатологи наввипередки рекомендують нам вживати більше рідини, особливо влітку, лякаючи наслідками зневоднення. Про те, що солодкі й газовані напої – далеко не кращий спосіб тамування спраги, знають усі. Зате до чистої води ми ставимося як до рятівного еліксиру – вона сприяє травленню, не містить калорій, нормалізує артеріальний тиск, навіть витісняє з організму деякі шкідливі речовини, що потрапляють туди у складі харчових барвників та консервантів.

Скуштувавши чогось гострого, солодкого, жирного або сухого, ми відразу згадуємо про цілющі властивості води і з насолодою запиваємо з’їдене. Ось тут і починаються проблеми. Шлунковий сік розріджується і підшлунковій залозі, печінці і залозам тонкого кишечника доводиться синтезувати нову порцію секрету. Розплачуватися за це доводиться зниженою кислотністю і гастритами. Ідеальний час для пиття води – за 10-15 хвилин до їжі.

02

Салат із огірків і помідорів

Однаково затребуваний на Близькому Сході, на пострадянському просторі і в країнах Західної Європи. Більшість популярних овочевих салатів можна вважати варіаціями на тему цього простого, як усе геніальне, рецепта. Низька калорійність, приємний смак і сумісність з будь-яким основною стравою – чим не ідеальний гарнір. Та ось яка штука – помідори створюють в організмі кислотне середовище, а огірки – лужну. Разом вони запускають процес утворення солей. Помідори багаті аскорбіновою кислотою, але вона поглинається аскорбіназою, що міститься в огірках. Крім того, для перетравлення цих овочів організму доводиться виробляти різні ферменти. Обидва інгредієнти надзвичайно корисні, але тільки окремо, разом вони стають джерелом проблем.

Апельсиновий фреш

Він багатий йодом, тому корисний для щитовидної залози, може бути ефективним засобом профілактики анемії завдяки високому вмісту заліза. Тонізуючі властивості роблять його потенційно більш здоровою заміною ранкової кави. Всі ж знають, що влітку краще знизити споживання кави через ризик зневоднення і перепадів тиску. І нарешті вітамін С, хто ж не чув про важливість вітаміну С.

Утім, якщо станете налягати на свіжовичавлений апельсиновий сік, ризикуєте дуже скоро потовстішати. За калорійністю фреш наближено дорівнює сумі вичавлених апельсинів, тільки насичення він не приносить. Ще одна прихована загроза, яка чатує любителів цього напою, – перехресна алергія. Деякі алергени “працюють у парі”, тобто окремо вони не шкідливі, але разом легко обманюють вашу імунну систему і змушують її працювати проти вас. У багатьох таких “парах” присутні речовини, що містяться в апельсинах.

04

Банан

Гастроентерологи не без причин радять пацієнтам, що страждають гастритами, починати день з бананового пюре. Напевне, цей варіант сніданку найменш важкий для шлунку. Крім того, банан містить вітаміни групи С, А, В і Е. Він багатий каротином і антиоксидантами. Жінки, які прагнуть продовжити молодість шкіри, знають, що цей фрукт – один з їхніх вірних союзників у боротьбі проти зморшок.

Та якщо ви намагаєтеся скинути зайві кілограми, банан – ваш ворог. У 120 грамах продукту майже 110 калорій. Людям, що страждають варикозним розширенням вен або тромбофлебітом, це ласощі зовсім протипоказані. Банан сприяє виведенню рідини з організму, а це може стати причиною згущення крові.

Мідії

Рідкісний гурме-ресторан обходиться без салату з мідій. Опинившись цього літа на морському курорті і заглянувши в будь-який заклад на набережній, ви напевно побачите в меню довгий список страв із мідій. Причому за ціною вони будуть вигідно відрізнятися від інших пропозицій з морепродуктами. Не піддавайтеся спокусі. Мідії, по суті, живий фільтр світового океану. Їх природна функція – “відтягувати на себе” саксітоксин та інші отрути, що виділяються мешканцями морських глибин. Мідії протистоять антропогенному хімічному забрудненню води, поглинаючи розчинені в ній відходи. Це благо для людей, які у морі або просто використовують для чогось очищену морську воду, та зло для тих, хто їсть мідії.

 

 

Джерело: Фокус