Краєзнавець із Чорнобаївщини сім років писав книжку про рідне село (фото)

10 Вересня 2015 11:09

DSC05639_новый размерЗ любов’ю до малої батьківщини. Історико-краєзнавчий нарис “Малі Канівці (від найдавніших часів до початку ХХ століття)” презентував у рідному селі його вихідець, 30-річний Олександр Прядко. Каже, над книжкою працював із 2008 року, хоча краєзнавчі матеріали почав збирати ще зі шкільних років. З’ясував багато цікавих фактів.

“Село має давні традиції і козацьке коріння. У історичній літературі значиться, що Малі Канівці засновані у 1716 році. Хоча перша письмова згадка відноситься до 1648 року. Такі нюанси дуже важливі, бо в нас села не такі давні, як, скажімо, на Волині, де селам по 400-500 років, – розповів Олександр Прядко (на фото ліворуч). – Акцент у книзі зроблено на давній історії села. Мені вдалося провести археологічні розвідки і виявити чотири багатошарові пам’ятки ще від Черняхівської культури (100-500 р.р). До цього вважалося, що ця місцевість не має давніх археологічних культур. Виявив також селітроварні майдани, де в козацькі часи виготовляли селітру. Вони були невідомі. У середині 17 ст. тут знаходилася Канівецька козацька сотня. Цікаво, що є два села – Великі і Малі Канівці. Велике Канівці – село більше і за кількістю жителів, і за площею, там знаходяться всі адмінбудівлі. Але першопочатково село було засноване саме у Малих Канівцях, які раніше називалися Дальні Канівці”.

Краєзнавче дослідження Олександра Прядка отримали всі учні Малоканівецької школи. Роздадуть книжку і по школах району.

DSC05574_новый размер

“Правильно було, щоб ця книга про рідне село була в кожній хаті – поруч із Кобзарем і Біблією. Глибше до історії села ніхто так не доходив. Маємо розлогу і детальну розвідку, присвячену славній сторінці його минувшини, – сказав на презентації книжки “Малі Канівці (від найдавніших часів до початку ХХ століття)” народний депутат, голова фонду “Рідна країна”, уродженець села Микола Томенко. Дослідження побачило світ за його сприяння. – Книжку Олександра Прядка прочитав із задоволенням і масу речей, особливо з давньої історії, відкрив для себе вперше. Тому це дослідження буде не тільки значиме для нашого села, воно цікаве загалом для історії археології і історії краєзнавства”.

DSC05596_новый размер

DSC05627_новый размер

Олександр Прядко планує працювати над продовженням книги про рідне село і описати історію Малих Канівців в ХХ і на початку ХХІ століть.