Єврейський Новий рік в Умані очима блогера з Москви (фото, відео)

14 Вересня 2015 12:29

00sПопулярний російський блогер Ілля Варламов побував в Умані на святкуванні єврейського Нового року.

У ніч на 14 вересня настав 5776-ий рік за юдейським календарем. Тисячі прочан-хасидів (цього року в Умань їх прибула рекордна кількість – понад 29 тисяч) зустрічають Рош-Га-Шана біля могили засновника брацлавського хасидизму – цадика Нахмана. Тут вони очищуються від гріхів, вважається – чим ближче до Бога, тим молитви й очищення ефективніші. Зазвичай, до Умані приїздять хасиди з 19 країн світу, найбільше – зі США, Ізраїлю, Франції.

“Дуже кумедно, коли в українську провінцію приїжджають десятки тисяч людей зі всього світу і як місцеві з ними уживаються. Наприклад, бабусі на базарах навіть знають деякі фрази англійською і смішно торгуються з хитрими хасидами”, – пише Варламов у своєму живому журналі.

 

02

 

“Квартал очеплено українською міліцію і крім прочан і преси нікого не пускають. На вулицях зовсім інше життя: всі вивіски на івриті, грає своя музика, натовпи народу. Якби не радянські панельні будинки, подумав би, що я в Ізраїлі”.

06

 

У Рош-Га-Шан юдеї повинні якнайбільше молитися.

10

13

14

16

Людей дуже багато

18

19

20

22

23

25

Поки чоловіки моляться, жінки сидять удома і спостерігають хіба що з вікон.

26

Танці!

35

“Місцеві в минулому році встановили хрест на озері, де традиційно збиралися хасиди. Тепер хреста охороняє міліція, щоб хасиди його не знесли”, – іронізує Варламов.

38Синагога перед вечірньою молитвою.

40

42

До могили рабі Нахмана їдуть хасиди з усього світу, щоб побажати один одному: “Шана това уматука” – “Хорошого й солодкого Нового року!”.

Могила цадика Нахмана – за аркою.

 

 

47

49

50