Синоптики сказали, коли на Черкащині потеплішає

12 Жовтня 2015 09:10
фото Олександра Костирка

фото Олександра Костирка

Із 8 жовтня на Черкащині відбувається арктичне вторгнення. При цьому такого інтенсивного похолодання в перший половині жовтня після попереднього аномального тепла, не спостерігалося з 1949 року. А інтенсивність і тривалість морозів перевищила показники того далекого року.

Так, в період 8-10 жовтня цього року температура була відємною з 19-20 годин до 8-9 годин ранку, абсолютний мінімум становив 9° морозу в повітрі та 12° морозу поблизу земної поверхні. Найбільш холодними районами виявилися Черкаський та Смілянський, в інших районах було на 2-3° тепліше, найтеплішим був Жашківський район.

Морози виявились якимось «невидимими» на більшої території, тобто без звичайного білого відкладення на земній поверхні (інею), що характерно для радіаційного заморозку, та без сильного північного вітру, що характерно для адвективного заморозку.

«Секрет» цього полягає у тому, що холодне повітря опускалося із верхніх шарів атмосфери, а для інею не вистачало вологи в умовах зятяжної посухи.

Внаслідок раннього та сильного похолодання, середньодобова температура вже 8 жовтня перейшла через +8° і +5°, а 10.10 вона становила навіть 0.5° морозу.

Проте таке зимове похолодання тимчасове. За словами начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, вже з 12 жовтня почнеться перебудова атмосферних процесів на більш теплі.

За прогнозом, в перший половині нового тижня ще можливі нічні зниження температури до 0-3 морозу. Друга половина тижня буде більш теплою та хмарною.