Фонд Миколи Томенка “Рідна країна” допоможе у встановленні пам’ятника Гонті і Залізняку в Умані

26 Жовтня 2015 14:00

В м. Умань на Черкащині незабаром нарешті має з’явитися пам’ятник Максиму Залізняку та Івану Гонті – ватажкам народно-визвольного повстання 1768 року.

Спорудження цього пам’ятника має вже 47-річну історію. Адже ще в 1968 році в Умані урочисто першим заступником Голови Ради Міністрів УРСР М. Троньком було перерізано стрічку і відкрито меморіальний камінь з надписом, що на тому місці буде споруджено пам’ятник Гонті і Залізняку.

З різних причин його будівництво триває і до сьогодні.

gonta1-572x379

На даний момент коштом спонсорів закінчено виготовлення основної скульптури з кованої міді вартістю 2,5 млн грн. Проте, залишається ще досить великий об’єм робіт з виготовлення та монтажу постаменту і облаштування площі – близько 130 тис. грн.

Як поінформував засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, він зустрічався з ініціаторами цього проекту в Умані і вважає, що його треба нарешті реалізувати. З цією метою його Фонд буде допомагати у завершенні будівництва пам’ятника як фінансово, так і організаційно, повідомив М. Томенко.

Водночас, він зауважив, що розуміючи дискусію щодо непростого історичного минулого і трагічних сторінок взаємин українського, польського та єврейського народів, надзвичайно важливо, щоб остаточна версія проекту була реалізована при залученні відомих вчених та істориків.

gonta2-572x408

«Зокрема, було би правильно реалізувати ідею закладання поряд із пам’ятником Гонті та Залізняку скверу Злагоди, який би символізував те, що українці, поляки і євреї зробили висновки з власної історії та робитимуть все, щоб їхні народи сьогодні жили у порозумінні і злагоді», — зазначив Микола Томенко.