На початку грудня на Черкащині стартує другий тур щеплень проти поліомієліту

30 Листопада 2015 08:56

6CE0FDAD-425A-4CD3-9EEC-72D6F56D7F2A_cx0_cy4_cw0_mw1024_s_n_r1На початку грудня на Черкащині планують розпочати другий тур щеплень дітей проти поліомієліту. Вакцинація охопить малечу віком від 2 місяців до 6 років, це майже 70 тисяч дітей. На проведення цього раунду МОЗ розподілило на область 150 тисяч доз вакцини, повідомляють у Департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Для забезпечення проведення другого раунду Міністр охорони здоров’я підписав наказ про розподіл по регіонах 4,4млн доз живої вакцини, які були надані Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ у якості гуманітарної допомоги. Отримані препарати надійдуть на склад Черкаського обласного комунального підприємства “Фармація”, звідки їх потім розподілять на лікувально-профілактичні заклади області. Зараз же у Міністерстві за результатами опрацювання пропозицій від регіонів готують рекомендації щодо проведення другого раунду додаткової вакцинації.

“Рівень охоплення вакцинацією в Україні є найнижчим за останні 20 років, хоча ліків проти цього захворювання не існує. Єдиним захистом є вакцинація, − розповідає начальник відділу надання медичної допомоги матерям та дітям Департаменту ОЗ облдержадміністрації Людмила Стрєлкова. – Жива поліомієлітна вакцина – єдиний препарат, який використовується для зупинення спалахів та забезпечення належного рівня колективного захисту дітей від вірусу поліо”.

Вона зазначила, що кожна партія оральної поліомієлітної вакцини проходить повне тестування на потужностях виробника. Препарат зберігає свої властивості протягом двох років з дня виробництва.

“ВООЗ проводить перевірку відповідності належної виробничої практики та забезпечує наявність чіткої системи контролю якості вакцин, − говорить Людмила Стрелкова. – Ці механізми розроблені для того, щоб гарантувати відповідність препаратів міжнародним стандартам”.