У найближчі три доби стійкої погоди на Черкащині чекати не варто

30 Листопада 2015 18:21

thumbnail-20120827183101nЗ 29 листопада Черкащина опинилася під впливом серії циклонів, спочатку з південного, а потім – з північного заходу. Тому в найближчі три доби стійкої погоди чекати не варто, спостерігатимуться опади у вигляді дощу та мокрого снігу, періодичні посилення вітру, повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

− Коливання температури від невеликого морозу до невеликого тепла викликатиме періодичне утворення туманів з відкладенням ожеледі на різних поверхнях та ожеледиці на дорогах, − говорить Віталій Постригань. − Радимо водіям переходити на зимовий стиль їзди та звикати до менших швидкостей на дорогах. Адже дорожня обстановка в цю пору року значно ускладнена туманами та ожеледицею.

Він зауважує, що цьогорічна осінь, яка в цілому була теплою і посушливою, увійшла в історію завдяки своїм яскравим температурним контрастам.

Якщо у вересні переважало літне тепло і температура повітря сягала до +28+30º, то 2 вересня побито рекорд спеки всього літа 2015 року – термометри показували +36º. З 2 жовтня почались заморозки, а з 8 до 11 жовтня були справжні морози, тривалістю до 8-11 годин, які досягали 7-9º в повітрі та 10-12º на ґрунті. І це при відсутності суттєвих опадів, що, до речі, продовжило пожежонебезпечний період в області до початку листопада. Ситуацію з вологою врятував листопад і він же повернув нам лагідне осіннє тепло. І хоча сонця та ефективного тепла вже було дуже мало, озимина встигла дати сходи та на окремих площах укорінитися та розвинутися.