Безпритульні собаки нападають на канівчан, та на притулок для тварин у влади немає коштів

3 Грудня 2015 17:03
dniprowazirka.com.ua

dniprowazirka.com.ua

Минулого тижня в Каневі безпритульні собаки напали на літню жінку – 76-річну канівчанку Галину Іванівну Чухно. Сталося це 18 листопада на вулиці Героїв Дніпра неподалік магазину “Диво”.

“Я йшла з боку магазину “Господарка” до магазину “Диво” й проходила повз двох великих собак, які живуть у дворі багатоквартирного будинку, – розповідає Галина Іванівна. – Неподалік загрібала листя жінка, яка, вочевидь, підгодовує цих тварин. Із невідомої причини обидва пси кинулися на мене, один підстрибнув ззаду й поклав передні лапи мені на плечі, а другий вкусив за праву ногу. Жінка, яка прибирала подвір’я, відігнала собак. Я побачила, що із рани на правій нозі фонтаном ллється кров. Притиснувши рану рукою, я намагалася спинити кровотечу. Хтось із перехожих викликав швидку допомогу, – розповіла жінка газеті “Дніпрова зірка”.

За кілька хвилин до Галини Іванівни підійшла дівчина-волонтерка Тетяна Демченко, яка запропонувала свою допомогу. Коли Тетяна зрозуміла, що спинити кров за допомогою серветок і носовичків не вдасться, побігла до найближчої аптеки, аби придбати бинт. А коли повернулася, побачила, що допомогу постраждалій жінці вже надають медики швидкої допомоги, які прибули за викликом. Вони оглянули рану, наклали по-в’язку й відвезли Галину Іванівну в лікарню до травматолога.

Проблема бродячих собак у Каневі – одна й най-гостріших і найболючіших проблем міста. Статистика стверджує: до Канівської центральної районної лікарні з приводу укусів собак у 2014 році звернулися 122 особи, з них 28 дітей, станом на 23 листопада 2015 року – 63 особи, з них 14 – діти. Кількість собак і котів, що не мають господарів і живуть просто на вулиці, біля під’їздів, магазинів і установ, невпинно зростає.

Місцева влада безсила проти бродячих тварин, адже контролювати їх кількість радикальними засобами (знищувати), як це робилося ще 5 років тому, забороняє закон. У вересні цього року на прес-конференції міського голови, одним із питань якої була проблема безпритульних тварин, І. Ренькас повідомив, що між міською радою та громадською організацією, що займається захистом тварин, підписано угоду про співпрацю, в рамках якої за кошти громадської організації у 2016 році буде проведено стерилізацію групи бродячих собак. Інші методи, як то – створення притулку для тварин, де б безпритульну звірину лікували, робили щеплення проти сказу й стерилізували, місцевому бюджету не по кишені.

“Утримувати притулок для собак у той час, коли в бюджеті не вистачає коштів на повноцінне харчування дітей у школах та дитсадках, неможливо”, – говорить заступник міського голови Наталія Матінова.

Так, харчування дітей – питання надважливе. Але ж їх безпечне перебування в місті – питання, яке також заслуговує на увагу. Адже влада має турбуватися не тільки про харчування дітей, а й про їхню безпеку. Чи може вважатися безпечним для дітей і дорослих місто, де ніхто не контролює кількість бродячих тварин, де собаки розмножуються й безкарно нападають на людей?