Що робити, коли застудилися і стає гірше

14 Січня 2016 12:21
gazeta.lviv.ua

gazeta.lviv.ua

Епідеміологічна ситуація із грипом і ГРВІ на Черкащині стабільна. Про всяк випадок нагадуємо правила поведінки, якщо стан здоров’я погіршився (за консультацією обласного інфекціоніста Світлани Волгіної):

– при перших ознаках застудного захворювання звертатися до лікаря;

Важливо: приміром, вірус грипу Н1N1 вимагає специфічного лікування в перші 48 годин, адже по тому воно є неефективним. Крім того, 60-90% випадків захворювання на грип у період епідемії протікають з серйозними ускладненнями.

– не займатися самолікуванням;

Важливо: при грипі чи ГРВІ не завжди потрібна противірусна терапія, тож не треба зловживати противірусними препаратами. Крім того, почасти призначені самостійно або фармацевтом ліки – лише для симптоматичного лікування. Призначати жарознижувальні ліки повинен лише лікар, оскільки прийом парацетамолу чи аспірину при грипі може ускладнити перебіг захворювання.

– дотримуватися правил особистої гігієни;

Важливо: ГРВІ та грип передаються не лише повітряно-крапельним, а й контактним шляхом, тож варто не забувати про миття рук, використання вологих серветок та антисептиків для рук.

– пам’ятати про профілактику;

Найкраще від вірусів захистить міцний імунітет. Його складові усім відомі: здорове харчування, заняття спортом, прийом вітамінів, зокрема вітаміну С, відсутність стресів, прогулянки на свіжому повітрі. У зимовий період доречно також більше споживати часнику та цибулі.

Важливо: найбільш ефективним профілактичним засобом проти грипу визнано вакцинацію. Оскільки сьогодні в області епідпоріг не перевищений, а імунітет після ін’єкції формується упродовж двох тижнів, можна щеплюватися.

– не бути джерелом інфекції для інших;

Важливо: грип має три стадії: легку, середню й важку. Пацієнти саме з легкою формою є носіями інфекції, тому з кашлем і нежиттю не варто виходити з дому та поширювати інфекцію, адже невідомо, чи це звичайна застуда чи небезпечний вірус.