Томенко вимагає негайно оприлюднити закон про соціальний захист чорнобильців

8 Квітня 2016 11:00

tomenko-320x192Співавтор Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (реєстр. № 2093), лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернувся до Президента України та Голови Верховної Ради з вимогою невідкладно підписати та оприлюднити цей закон.

Про це інформує прес-служба діяча.

Томенко нагадав, що даний закон про соціальний захист чорнобильців був ухвалений Верховною Радою 17 березня і 22 березня він був направлений на підпис Президенту.

Відповідно до ч. 3 ст. 94 Конституції України «Президент протягом 15-ти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

«Станом на 8 квітня минули всі можливі максимальні терміни для ветування даного закону Президентом України, а отже, згідно з нормою Конституції, він вважається схваленим Президентом та підлягає офіційному оприлюдненню. Це з формальної точки зору», – зауважив Микола Томенко.

Зі змістовної точки зору, на його думку, більш важливішим є те, що, як відомо, своїм Указом Президент оголосив 2016 рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Водночас Уряд А. Яценюка не підготував жодної програми, більше того, він ліквідував низку соціальних програм на підтримку інвалідів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС та родин чорнобильців.

«Саме тому Верховна Рада підтримала наш законопроект, який у цьому році відновлює бодай частину необхідних соціальних програм для чорнобильців. Сподіваємось, що з наступного року будуть профінансовані й інші програми», – зазначив М. Томенко.

А тому, на його думку, підписання даного Закону буде виявом мінімальної поваги з боку представників української держави до тих людей, які рятували нашу країну і світ від наслідків жахливої Чорнобильської трагедії у 1986 році.