Некоректні висновки: в Черкаській облраді відповіли на закиди про шкільні побори

14 Квітня 2016 12:00

it-industryУ Черкаській облраді відреагували на думку експерта Аналітичного центру Інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитра Виноградова про збір коштів на придбання комп’ютерної техніки на суму понад 1,7 мільйона гривень (див. матеріал “Як депутати Черкаської обласної ради законодавчо дозволили грошові побори у школах, – експерт”, опублікований “Рідною Черкащиною” 13 квітня).

В облраді зауважують  – висновки, викладені Виноградовим, є некоректними.

“Зазначимо, що у 2011 році Головне управління освіти і науки облдержадміністрації з метою впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій „Сто відсотків” ініціювало прийняття відповідної програми. Вона була затверджена у грудні 2011 року і діяла до 2015 року. Завдяки дії цієї програми встановлено 11 813 одиниць комп’ютерної техніки, зокрема 797 навчальних комп’ютерних комплексів, придбано 213 інтерактивних дошок та 655 проекторів, оснащено районні (міські) інформаційно-ресурсні центри та всі методичні кабінети ліцензійним системним та педагогічним програмним забезпеченням, стовідсотково підключено загальноосвітні школи Черкащини до мережі Інтернет. Кошти школами та батьками, на чому так акцентує увагу керівник Аналітичного центру, до цього не залучалися, – зазначають у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації апарату Черкаської обласної ради. –

Експерт Виноградов також добре обізнаний, що кошти місцевих бюджетів без прийняття цільових або інших програм використовувати та спрямовувати на ті чи інші потреби не можна. Як не треба пояснювати, що комп’ютерна техніка вимагає постійного оновлення.

Водночас навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів у сфері інформаційно-комунікаційних технологій потрібно не згортати, а розвивати, всебічно вдосконалювати, тому управління освіти і науки внесло пропозицію на чергове пленарне засідання обласної ради у березні 2016 року продовжити термін дії попередніх рішень щодо названих обласних програм. Тим більше, що дійсно, на державному рівні підтримку програм було відмінено, у держави немає фінансів на ці заходи.

На противагу, депутати обласної ради вишукали для цього необхідні джерела та кошти і підтримали зміни.

Зокрема, у розділі обласної програми «Завдання і заходи» після слів «інформаційно-комунікаційних технологій» доповнили словами «та електронними освітніми системами».

Таким чином, планується використання навчальних планшетів ZnayPad, ZnayPad-2, комп’ютерів для вчителя ZnayBook, інтерактивних дошок ZnayBoard, систем управління класом ClassRoomManagement тощо, а в цілому поліпшення якості шкільної освіти, розвитку інформаційної взаємодії та інтеграції загальноосвітніх навчальних закладів у світовий інформаційний освітній простір.

Окрім того, враховано Указ Президента України від 16.11.2015 № 641/2015 «Про оголошення 2016 року Роком англійської мови в Україні», а також те, що Черкаська область спільно з Британською Радою в Україні та громадською ініціативою «GoGlobal» у рамках національної кампанії «Україна Speaking» бере участь у міжнародних проектах, ініційованих міжнародними організаціями «BritishCouncil» та «PeaceCorp», які дадуть можливість придбати лінгафонні кабінети у загальноосвітні заклади, що сприятиме підвищенню ефективності засвоєння учнями іноземної мови та навичок усного мовлення.

Тому, зважаючи на вищезазначене, управління освіти і науки облдержадміністрації й ініціювало продовження терміну дії обласної програми «Сто відсотків» на період до 2021 року.

Додамо, що нині в загальноосвітніх закладах Черкащини використовується 7727 ліцензійних програмних засобів навчання, зокрема в сільській місцевості – 4423”.