“Ми так тікали від “руского міра”, що пробігли український світ”, – Томенко в Черкасах

20 Травня 2016 11:09

13227092_1029927493743063_7556138770800616700_nУсеукраїнський фестиваль теле- і радіопрограм “Кобзар єднає Україну” урочисто відкрили в Черкасах 19 травня. Засновником і організатором заходу, присвяченого 202-ій річниця з дня народження Т.Г. Шевченка, є Держкомтелерадіо, а сам фестиваль триватиме до 23 травня на базі Черкаської філії НТКУ.

“Ми так тікали від “руского міра”, що пробігли український світ. Наше завдання – повернутися в цінності, традиції та настанови українського світу. Цей фестиваль – одне із складових такого завдання”, – сказав на відкритті голова організаційного комітету фестивалю, засновник фонду “Рідна країна” Микола Томенко.

Як і обіцяли організатори, фестиваль “Кобзар єднає Україну” стає традиційним. Попри економічну скруту на українській землі, захід уже вдруге приймає Черкащина.

Окрім конкурсу серед радіо- та телевізійних робіт організатори підготували історико-просвітницьку програму з відповідними заходами в Умані, Чигирині та Каневі.

“Ми разом із вами пройдемо пішою ходою останнім шляхом Шевченка, як і 155 років тому, коли він повернувся в Україну. Також за підтримки нашого фонду в Каневі народний художник Микола Бабак відкриє виставку раритетних світлин кінця 19 – початку 20 століття”, – додав Томенко.

Говорячи про значення Тараса Шевченка для сьогоднішньої України, Микола Томенко також зауважив: “Чому ми всіляко популяризуємо ідеї Шевченка? Бо вони і об’єднують Україну, і спонукають владу не забувати про власний народ. От хотів би порадити – від президента до місцевих чиновників – щоденно перечитувати знаменитий твір Кобзаря “Холодний Яр”, написаний на Черкащині, а особливо кінцеву частину поеми:

…По якому правдивому,

Святому закону

І землею, всім даною,

І сердешним людом

Торгуєте? Стережіться ж,

Бо лихо вам буде,

Тяжке лихо!.. Дуріть дітей

І брата сліпого,

Дуріть себе, чужих людей,

Та не дуріть Бога.

Бо в день радості над вами

Розпадеться кара.

І повіє огонь новий

З Холодного Яру”.