У Києві та Каневі вшанують 125-річчя створення “Братства тарасівців”

3 Червня 2016 14:00

13336135_534498586750785_1837933206654395395_nУ Києві та Каневі вшанують 125-річчя створення “Братства тарасівців”. Наступного четверга 9 червня в Києві  відбудеться урочиста академія, а 10 червня пам’ятні заходи пройдуть у Каневі, де у 1891 році біля могили Тараса Шевченка виник задум створення організації і де члени “Братства тарасівців” – першої політичної організації в Наддніпрянській Україні дали свою клятву.
Ініціатори заходів: Науково-дослідний інститут українознавства, НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», за участі Українського інституту національної пам’яті.

Програма заходів
9 червня 2016 року
м. Київ
18.30. – Урочиста академія присвячена 125-ій річниці створення «Братства тарасівців» у Будинку вчителя (вул. Володимирська, 57)
В програмі передбачено виступи істориків, громадських та політичний діячів, а також учасників російсько-української війни, що захищають суверенність України.
Захід доповнить концертна програма за участі Тараса Компаніченка і гурту «Хорея козацька».

10 червня 2016 року
м. Канів
11. 00 – Покладання квітів до могили Кобзаря (Тарасова гора).
12. 00 – 14. 00 – Наукове засідання в Шевченківському національному заповіднику (конференц-зал музею Тараса Шевченка) за участі науковців, представників органів влади та громадськості.
18. 00 – Урочистий вечір у Канівському міському будинку культури з презенацією лекції про «Братство тарасівців», показу дитячою театральною студією «Фенікс» при Канівському центрі культури та мистецтв поеми-містерії Тараса Шевченка «Великий льох», та концертної програма гурту «Хорея козацька» з Тарасом Компаніченко.

Довідка:
«Братство Тарасівців» – перша політична організація у Наддніпрянській Україні, що поставила вимогу створення української самостійної держави.
Задум щодо організації спротиву українців тогочасній колоніальній політиці царату — виник у групи харківських студентів (М. Базькевич, М. Байздренко, В. Боровик, І. Липа) під час відвідин ними Тарасової могили у Каневі «на зелену неділю» 1891 року.
Ідеологом і провідником цього об’єднання став Микола Міхновський ( на той час студент-правник Київського університету). Серед його активних діячів були відомі письменники і науковці: В. Боржковський, М. Вороний, Б. Грінченко, M. Кононенко, М. Коцюбинський, В. Самійленко, Є. Тимченко, В. Шемет та інші.
Братство тарасівців витворило той спільний націозахисний знаменник української політичної думки, на який в своєму світогляді та практичній діяльності спиралися всі українські самостійницькі групи та партії. Присвята свого життя Україні та маніфестація національної єдності українців була закріплена клятвою на могилі Тараса Шевченка.

За матеріалами спільноти “Тарас Шевченко. 200 років”