Ткаченко побачив дно, – у рейтингу голів ОДА керівник Черкащини посів останнє місце

24 Червня 2016 09:42

DSC09465Видання “Деловая столица” опублікувало рейтинг голів обласних державних адміністрацій. Враховувалися багато показників успішності (або неуспішності) областей в соціально-економічному плані в І кварталі 2016 року – рівень заробітної платні, борги із її виплати, ріст цін та динаміка виробництва, інфляційні процеси та народжуваність/смертність (див. інфографіку). Для голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, який з весни 2014 року очолює область, підсумки виявилися невтішними – за результатами рейтингу із мінус 82,5 балами він опинився на останньому, 23 місці. Перші місця видання віддало голові Київської міської адміністрації Віталію Кличку (131 бал) і керманичу Київської ОДА Максиму Мельничуку (96,5 балів).

“Ткаченко побачив дно, – пише “Деловая столица”. – Разом з Сумщиною міцно влаштувалася на дні рейтингу Черкащина, керована Юрієм Ткаченком (-82,5 бали). У цього регіону всього чотири критерії мають значення вище середніх, в тому числі третє місце за динамікою сільського господарства. В іншому – провали різної глибини, в тому числі найбільша частка працівників, які перебувають у відпустках без оплати; потрапляння у двійку відстаючих із динаміки експорту і найбільшими бюджетними боргами перед підприємствами ЖКГ (на одного жителя); в трійку відстаючих за темпами введення в експлуатацію житла (на тисячу жителів); в четвірку регіонів з найнижчою народжуваністю, найвищою смертністю дітей у віці до одного року і найбільшим скороченням чисельності штатних працівників; в п’ятірку регіонів з найвищою смертністю населення і найбільшим падінням будівництва”.

18+

(для більшого зображення перейдіть за посиланням)

За статистикою, в першому кварталі випуск промислової продукції зріс у 12 з 23 мирних регіонів (на 2,4-14,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року), а за підсумками січня-квітня – вже в 15 регіонах. Будівництво піднялося в січні-березні в 15 регіонах (на 6,5-110%), а за підсумками чотирьох місяців – вже в 16 регіонах. Реальні зарплати теж уповільнили падіння і почали переходити в динаміку росту – спочатку в столиці, а за підсумками січня-квітня – уже в трьох регіонах (на 0,5-3,2%). Обсяг роздрібної торгівлі збільшився в першому кварталі в 14 регіонах (на 0,2-11,9%), а за підсумками чотирьох місяців – вже в 19 з 23 мирних регіонів. Це говорить про зростання платоспроможного споживчого попиту, а значить, і фінансових можливостей більшості українців.

“У такій ситуації губернатори вже не можуть, як раніше, рівнятися на гірших. Навпаки, саме зараз настав час питати з них за відставання їх областей від тих, де показники соціально-економічного розвитку вищі. Раніше низькі місця в рейтингу сигналізували насамперед про те, що ці області мають потребу в підвищеній увазі уряду, тепер же – про необхідність шукати більш адекватних керівників”, – резюмують укладачі рейтингу.