У Драбові руйнується школа-гордість “папєредніків”

24 Червня 2016 13:34

1 (1)У Драбові б’ють на сполох. Драбівський навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені С.В.Васильченка – гімназія” негайно потребує капітального ремонту даху будівлі.

Школа, поспіхом добудована і пафосно відкрита у 2010 році колишнім головою Черкаської ОДА “регіоналом” Сергієм Тулубом, фактично руйнується. Стіни просідають, фасад – у тріщинах, усередині приміщення грибок, через дах тече вода.

У школі навчається майже шість сотень дітей. Це єдиний загальноосвітній заклад у селищі. Довгобуд з 18-тирічною історією ввели в експлуатацію майже шість років тому. Це перша черга зданої школи, кажуть місцеві чиновники. Другою мали би стати ремонт даху, що тече та побудова актової та спортивної зал.

“Неправильно виконані примикання до парапетів стали причиною того, що вода тече поза водостоками, зумовлюючи затікання стін самої будівлі. Внаслідок інтенсивного протікання даху шкільної їдальні та навчального корпусу, стеля та стіни позатікали дощовими і талими водами. Як результат, побілка та штукатурка обсипаються. Створюється не тільки жахливий естетичний вигляд, але й незадовільний, антисанітарний стан у навчальних кабінетах. А перебування дітей у вологих приміщеннях з грибком є передумовою для виникнення тяжких хвороб дихальних шляхів, – йдеться у зверненні Драбівської районної ради до Черкаської обласної. – Проблемним залишається питання щодо функціонування водостоків. У холодний період вони перемерзають, тому вода тече по стінах. Із-за малої пропускної спроможності водостічні воронки під час грозових дощів і ливнів не вміщають води, і вона тече мимо труб, руйнуючи все на своєму шляху. Фойє школи в період сильних дощів заповнене водою. Водостічна труба, виведена у підвал, не лише руйнує східці школи, але й створює загрозу для життя учнів, адже стіни, які знаходяться постійно у воді або вологості, можуть у будь-який момент упасти, зруйнувавши саму будівлю”.

1461594075_dra-2До того ж по периметру всієї будівлі школи просіло і потріскалося покриття, через це утворилися великі тріщини біля фундаменту, куди потрапляють дощові і талі води. Наслідком цього є руйнування фундаменту школи. Зважаючи на це депутати Драбівської райради просять виділити кошти на із обласного бюджету для проведення капітального ремонту даху школи.

“Крико про допомогу” драбівчан дійшов і до лідера громадського руху “Рідна країна” Миколи Томенко. Коментуючи звернення він, у свою чергу, вимагає від обласної влади посприяти у підготовці школи до нового навчального року. Та не менше важливим, на думку Томенка, є розслідування правоохоронними органами будівництва навчального закладу. “Очевидно, що йдеться про зловживання владою та державними коштами посадовцями області на чолі з Сергієм Тулубом, – зауважив Томенко. – Можливо, хоч цю справу щодо Тулуба правоохоронці зможуть довести до кінця”.

Нагадаємо, у лютому 2014 року Черкаська обласна прокуратура оголосила в розшук голову Сергія Тулуба у рамках провадження,  відкритого за частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України  – це привласнення державного майна в особливо великих розмірах. Як писало видання “Ні корупції!”, йдеться про суму у 135 млн. грн., розкрадених під час будівництва та реконструкції шкіл, садочків, лікарень в області у 2010-2013 рр.