Відпочивальники загидили унікальне озеро на Смілянщині (фото)

18 Липня 2016 08:16

Живописне озеро у села Мала Смілянка, яке славилося своїми чистими бірюзовими водами, нині закидане сміттям. Загидили водойму відпочивальники, пишуть у спільноті “Типові Черкаси”. “Люди самі знищують те, що їм подарувала природа”, – резюмують тут.

KiOUwdkxJQw

ElLQQGW6Sj8

iohqOxitE9I

g0_Hbfe-_lI

Про походження озера Малій Смілянці на Смілянщині є кілька теорій. Згідно з одною з них, водойма утворена на місці котловану, де з 1954 р. кілька десятків років видобували граніт.

Є гіпотеза, що озеро з’явилося на місці… вулкану. Ось що пише у своєму блозі черкащанин mandrivnic:

“Володимир Бєлий, провідний геолог Черкас, стверджує, що на території Черкаської області 40 млн. років тому в Мезозойську еру відбулося виверження вулкану. І було воно саме  в районі села Мала Смілянка – вулкан так і називається Малосмілянський. У кратері вулкану утворилося озеро, вода в якому не замерзає навіть взимку. Поблизу вулкану учнями геологічного гуртка під керівництвом Володимира Пилиповича були знайдені речі первісних людей, які там проживали 40 тис. років тому: молоток, сокиру, шкребки, наконечники для стріл – і все це з халцедону. А первісні люди, як відомо, полюбляли селитися поблизу згасаючих вулканів, використовуючи їх тепло. Крім того, черкаські дослідники встановили, що на Смілянщині дійсно відбувалися вулканічні процеси. І тривали вони протягом 100 – 50 млн. років. Були пробурені свердловини, проби з яких було направлено до Києва для проведення аналізу. Як наслідок, геологи виявили вулканічні породи, у складі яких міститься велика кількість сірки та фосфору. Варто сказати,що інших озер в Малій Смілянці немає”.

mandrivnic.livejournal.com

mandrivnic.livejournal.com