Через Черкаси пройшли учасники пішохідної експедиції “Ріка життя” (відео)

25 Липня 2016 16:00

20140717072502За 55 днів учасники проекту мають пішки пройти 1100 кілометрів уздовж Дніпра та завершити свій маршрут до Дня Незалежності. У пішохідному поході наважилось взяти участь троє мандрівників – усі з Олександрії Кропивницької області. Черкащина – вже третя область, якою мандрує команда туристів-розвідувачів.

У п’ятницю, 22 липня, команда дійшла до Черкас і зупинилася тут на кілька днів, щоб дізнатися більше про місто та його околиці.

Організатор пішохідної експедиції «Ріка життя» Сергій Сердюк говорить, що ця подорож – своєрідний подарунок Україні до 25-ї річниці незалежності:

– Чому б не пройти Україну з півночі на південь вздовж Дніпра, біля якого зародилося життя нашої цивілізації? – каже Сергій Сердюк. – І це також подарунок самим собі – те, що ми пройдемо ці 1100 км, – додає Максим Сердюк, син Сергія та учасник експедиції.

– Наразі пройшли близько 400 км – це більше третини шляху, свій рух почали у с. Кам’янка Ріпкинського району Чернігівської області, на кордоні з Республікою Білорусь, де ріка Дніпро починається в Україні, – розповідає Сергій Сердюк. – Вже йдемо 20 днів, залишилося ще 35 днів і 700 кілометрів. Ми закінчуємо у с. Рибальче Голопристанського району Херсонської області – там, де Дніпро впадає у Чорне море.

Щодня учасники походу проходять близько 20 кілометрів, зупиняються поблизу населених пунктів, відвідують цікаві місця, про які мало інформації в інтернеті та про які знають переважно місцеві жителі:

– Прокидаємося доволі рано, десь о 5-6 ранку. Залежить від погоди: якщо це спекотний день, то стараємося якомога раніше, якщо день похмурий, то можемо дочекатися, поки закінчиться дощ, – розповідає учасник експедиції «Ріка життя» Ігор Бадіон. – Стоянки організовуємо ближче до води, але іноді зупиняємося і в селищах, селах, одного разу ночували в саду музею, це було в місті Любеч.

Мандрівники кажуть, що за цей час вже побачили мальовничу Чернігівщину, забудовану Київщину та живописну Черкащину:

– Ми бачили дуже красиві місця, старовинні міста: Любеч, Ржищів, Канів. Ми зустрічалися з цікавими людьми, про яких плануємо написати і видати альманах. І взагалі ми бачили дуже красиву природу, – говорить організатор експедиції.
– Особисто мені більше сподобалася Чернігівщина, – ділиться враженнями Максим Сердюк. – Вона ближча до витоків, тут гарна первозданна природа, немає забудов, і мені це якось ближче по духу.

Перші три дні, за словами туристів, минули добре, а четвертий день походу став переломним. Найскладніше у пішохідному поході – витримати спеку та комарів. Нелегким випробовуванням є й сам наплічник, який важить близько 20 кілограмів:

– Після переходу у 45-50 хвилин ми зупиняємося перепочити на 10-15 хвилин: лягаємо, знімаємо наплічники, щоб тіло відпочило. І найскладніше – це піднятися й одягти знову рюкзак. Це найтяжче відчуття, і до нього звикнути неможливо, – каже Сергій.

Протягом експедиції її учасники фіксують побачене на фото та відео, згодом планують видати альманах з фотографіями та описом відвіданих місць, і скласти рейтинг для безкоштовного відпочинку в Україні:

– Ми хочемо показати людям, як живе Україна, де краще всього побувати, тому що багато речей ми не помічаємо навколо себе, – каже Максим Сердюк.

– Ми хочемо охарактеризувати ці місця, розповісти, що цікавого є навколо, адже багато людей хочуть відкривати для себе нові, незвідані куточки країни. Також хочемо розповісти про тих цікавих людей, з якими нам довелося зустрітися, можливо, навіть прокласти якісь нові пішохідні маршрути, – розповідає про майбутні плани організатор подорожі Сергій Сердюк.