Осінь почнеться з другої половини вересня, – синоптики

12 Вересня 2016 15:08
kaleydoskopchuk.blogspot.com

kaleydoskopchuk.blogspot.com

За прогнозом синоптиків, ще завтра на Черкащині утримається сонячна, по-літньому тепла та суха погода: температура повітря вночі 11-16º, вдень 25-30º. Вночі та вранці можливий туман. Із середи, 14 вересня, із північними вітрами у наш край почне поширюватися прохолодне повітря з Арктики. Температури повітря знизяться: вночі до 3-8º, вдень, завдяки сонячній енергії, очікується 18-23º. У ранкові години спостерігатимуться тривалі роси, повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У період 17-19 вересня на поверхні грунту та на висоті 2 см від поверхні грунту у північних районах області можливі заморозки інтенсивністю 0-1º. Дощів впродовж тижня не передбачається. Тобто умови для формування вологозапасів грунту під сівбу озимини та на засіяних площах збережуться несприятливі.

Відзначимо, останні 10-25 днів дощів на Черкащині не було. Температурний фон спостерігався на 2-6º вище кліматичної норми та відповідав найспекотнішому періоду літа. Такі погодні умови були надзвичайно сприятливими для дозрівання і збирання пізніх сільгоспкультур та обумовлювали більш високу якість врожаю. Проте знизилися темпи приросту кореня цукрового буряку, посилилася ґрунтова засуха практично на 90 % площ призначених під сівбу озимини та підвищився клас пожежної небезпеки до стихійних значень.