Ляльки-круп’янички від черкаської майстрині є в Америці, Польщі й Англії (відео)

27 Січня 2017 08:33

Зерняночка, зернушка, круп’яничка. Старовинну насипну ляльку назвали так, бо її середина наповнена крупою чи зерном. Круп’яничка має бути кругленька і товстенька, а ще гарно вбрана, адже має залучати у будинок добро, багатство і здоров’я. Все про ляльку-оберіг знає черкащанка Людмила Мілча, секретами виконання “зерняночки” вона поділилась із журналістами ТРК “Рось”.

lovekoloart.blogspot.com

lovekoloart.blogspot.com

Кожна крупа в цій ляльці має своє значення, розповідає Людмила: гречка – на багатство, рис – на свято, горох – на здоров’я, перловка – на ситість.

Далі цю рукотворну ляльку необхідно гарно вбрати. Тут вже дослухайтесь до вашої фантазіі і смаку. Льон, різнокольорова бавовняна тканина. Ніяких надзвичайних матеріалів такий виріб не потребує – ділиться майстриня, головна умова – вони мають бути натуральні.

Така лялька приносить в дім достаток, благополуччя, багатство та ситість. Зернушки не мають обличчя, адже передусім це оберіг, майстриня каже якщо зробити личко, тоді круп’яничка втратить захисну силу. Розпочала створювати такі вироби Людмила лише півроку тому, а вже її лялечки розлетілись по Україні, є вони в Америці, Польші і в Англії.