Дмитра Вишневецького пропонують зробити брендом Черкас

12 Лютого 2017 12:49

Історичну постать українського князя і, за версіями істориків, засновника Запорізької Січі Дмитра Вишневецького (Байду) пропонують зробити символом міста Черкаси.

Таку думку висловив під час презентації видань, створених за сприяння фонду  “Рідна країна”, громадський діяч Микола Томенко в Черкасах у суботу 11 лютого.

“Наша команда пропонує передовсім місту Черкаси і Черкащині загалом 2017 рік провести під егідою пошанування 500-річчя з дня народження Дмитра Вишневецького (Байди), – сказав Томенко. – Вочевидь, Вишневецький – один із найбільш креативних репрезентантів Черкас. Це чоловік, який прославився на весь світ своїм лицарством, альтруїзмом і мужністю, авантюризмом”.

Рід Вишневецьких мав величезні маєтності в Україні. У 1541 р.  батькові Дмитра були передані Канівське і Черкаське староства. І вже через десято років, у 1551-му, він стає старостою цих земель.

У 1550-х роках український князь, змобілізувавши у активних і мужніх черкащан та канівчан, переїхав у Запоріжжя і створив на Хортиці перше укріплення і, на думку Михайла Грушевського, був першим народним гетьманом Запорізької Січі.

Цікаво, що Дмитро Вишневецький інвестував свої кошти в будівництво фортець із захисту України від набігів турків і татар. Його життя і смерть, легендаризована в різних народних епосах, надихали багатьох українців до героїчних вчинків.

“З огляду на це, думаю, що Громадський рух “Рідна країна” буде робити низку заходів для популяризації легендарної постаті Дмитра Вишневецького не лише для Черкащини, а загалом для країни. Якщо місцева влада Черкас готова долучитися – готові надати пропозиції: як Дмитро Вишневецький (Байда) міг би стати одним із символів просування Черкас і Черкащини”, – підсумував Томенко.