У рік Реформації – зміцнення української мови і держави, – думка

13 Лютого 2017 14:49

NGNews.org

Громадський діяч Микола Томенко закликає контекст відзначення 500-ліття Реформації максимально використати для поширення української мови та зміцнення української держави.

Про це він сказав під час презентації видань, створених за сприяння фонду  “Рідна країна”, в Черкасах у суботу 11 лютого.

Томенко нагадав, що низка відомих громадських діячів та науковців хоче спонукати владу до розбудови українського світу в Україні, тому проголосили 2017 рік – роком України в Україні для того, щоб акцентувати на необхідності відтворення правдивої української історії, пропагування української мови, традицій тощо.

У відповідності з указом Президента, у 2017-ому на загальнодержавному рівні святкується 500-річчя Реформації. Півтисячоліття тому священик Мартін Лютер оголосив необхідність реформації церкви і оголосив свої відомі 95 тез, що, зрештою, стало стартом до церковно-релігійного руху в Європі.

“Якщо популярно пояснити сенс ідей Реформації, в результаті якої постала ціла низка національних церковних спільнот, то найважливіше таке. Крім того, що батьки Реформації 500 років тому закликали подолати корупцію у церкві (що, в принципі, актуально й сьогодні), вони проголосили дві ідеї в основі свого вчення – право кожного християнина на спілкування з Богом та найбільш важливу з точки зору української ситуації – право мати доступ до християнських книг рідною мовою, – сказав Томенко. – Оскільки багато європейських країн уже давно вирішили проблему вивчення християнства рідною мовою, для України ця проблема лишається актуальною. Сумно, що сто років тому в УНР й українській державі Павла Скоропадського випускники черкаських навчальних закладів і більшості по Україні отримували безоплатно “Кобзар” Шевченка і Євангеліє українською мовою. На жаль, нині Біблія української мовою лишається рідкісною”.

Томенко сказав, що намагається переконати і меценатів, і різні конфесії в Україні, зокрема, цей рік використати аби максимально поширити християнську літературу сучасною українською мовою. “Це було би справедливо з точки зору цієї дати і було би надвичайно важливо з точки зору допомоги церкви у зміцненні української держави та її єдності”, – резюмував Микола Томенко.