Черкаський нардеп – герой гучної корупційної “бурштинової схеми”

20 Червня 2017 22:02

Нардеп-“списочник” фракції “Народний Фронт”  Максим Поляков із Умані – у центрі гучного корупційного скандалу, який устигли охрестити “бурштиновою схемою”. В Антикорупційному бюро стведжують, що до “бурштинової схеми” причетні чинні парламентарі Максим Поляков і Борислав Розенблат. Нардепи скористалася правом законодавчої ініціативи з метою “протягти через парламент” низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства-замовника при видобутку бурштину і його реалізації.

колаж tsn.ua

 Як стало відомо у ході сьогоднішнього брифінгу директор НАБУ та керівник САП, вперше в Україні правоохоронці використали для розробки злочинної схеми агентів під прикриттям. Була створена фейкова компанія-нерезидент “Фуджейра”. Компанія була зареєстрована у США. Її представники звертались до представників української влади з проханням посприяти у видобутку бурштину на території Україні.

Спершу правоохоронці шукали тих, хто відгукнеться на таке “прохання”. За словами чільника Спеціаоізованої Антикорупційного прокуратури Назара Холодницького, два народні депутати зголосилися на такі дії. Йдеться про нардепів Борислава Розенблата (БПП) і Максима Полякова (“Народний фронт”), повідомляє УНІАН.

LB.ua

“Представник підприємства-нерезидента в Україні звернулася до знайомих з метою налагодження видобутку бурштину, запропонувавши внести зміни у Податковий та Митний кодекси. Останні влаштували зустріч представника з головою секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатський контроль”, який вихваляють численними “надійними” відносинами з народним обранцями. Цей представник звернувся до члена вказаного депутатського об’єднання, народного депутата Полякова для сприяння в реалізації вказаних інтересів шляхом використання законодавчої ініціативи”, – розповів Холодницький. – Поляков, у свою чергу, залучив до вказаної діяльності депутата Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину, тому без його активної участі досягти задуманого не було б можливості”.

“За отримання неправомірної вигоди Поляков і Розенблат внесли відповідні правки до законопроектів, були внесені відповідні законопроекти щодо зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину. Також були деякі зміни щодо оплати праці та інше”, – додав керівник САПу.

За словами чільника Національного Антикорупційного бюро Артема Ситника, зібраної детективами доказової бази “більш ніж достатньо” для прийняття рішення про позбавлення Розенблата і Полякова депутатської недоторканості, передає “5 канал”.

“Подання щодо зняття імунітету з народних депутатів Розенблата і Полякова зараз скеровані Генпрокурору. Сподіваюсь, що Генпрокурор оперативно відреагує на ці листи і відповідно направить подання до парламенту, тому що у нас не так багато часу”, – зазначив Ситник.