Страсті за ректором: у ЧДТУ протестують проти нової-старої керівниці (відео)

26 Червня 2017 23:22

Сьогодні кількасот студентів та викладачів Черкаського державного технологічного університету двічі перекривали рух бульваром Шевченка на перехресті з вулицею Кобзарська. У такий спосіб вони протестували проти рішення Міністерства освіти, відповідно до якого було призначено на посаду ректора вишу Тамару Качалу. У червні позаминулого року тодішній Міністр освіти і науки Сергій Квіт за численні порушення розірвав з нею контракт. Суди щодо поновлення Качали тривали кілька років. Деталі – у сюжеті ТРК “Рось”.

Фото Вадима Комарова

8 ранку, у холі вишу людно. Викладачі і студенти прийшли висловити недовіру поновленій на посаді Тамарі Качалі. Перший проректор ЧДТУ Євген Ланських зачитує звернення, керівницю прохають написати заяву на звільнення.

Напередодні у навчальному закладі відбулися вчені ради, на яких 118 голосами висловили недовіру Качалі і підтримали вже звільненого міністерством освіти з посади ректора Олега Григора. Попри постанову суду, жодних підстав для цього немає, говорить колишній керівник закладу Юрій Лега, тому рішення залишається за трудовим колективом. Свою позицію висловили і студенти.

Потім представники колективу і студенти загалом близько 200 осіб, заблокували рух транспорту по бульвару Шевченка.

Тож ухвалу суду про своє поновлення пані Тамара зачитувала у напівпорожній конференц-залі. Вона вважає розірвання контракту незаконним, заклики проти неї провокацією і наголошує, поновилася на посаді в законний спосіб. Каже налаштована на співпрацю про так звані «розстрільні списки» не знає і нікого звільняти не збирається.

Тим часом зі страйкарями, які перекрили рух по бульвару Шевченка, зустрівся заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, на його переконання трудовий колектив має право висловлювати свою думку. Також повідомив, що враховуючи позицію працівників, обласна влада звернулася до міністерства освіти з проханням підтримати позицію колективу.

Представники ЧДТУ обрали страйковий комітет, кажуть, що очікуватимуть рішення Міністерства освіти. У випадку, якщо Тамару Качалу не буде відкликано з посади, протестувальники знову перекриватимуть рух.