Під Черкасами руйнується лікарня – унікальна пам’ятка архітектури (відео)

28 Червня 2017 11:15

У Мошнах під Черкасами руйнується унікальний дерев’яний будинок, споруджений за проектом відомого архітектора Владислава Городецького. Земська лікарня зведена наприкінці 19 сторіччя і складалася із кількох корпусів. Зберігся лише один. Тут були палати для хворих, приймальне відділення, кабінет лікаря, аптека і кухня. Нині унікальна пам’ятка архітектури на балансі Черкаської райлікарні і на її реставрацію архітектурної пам’ятки необхідні мільйони, йдеться в сюжеті ТРК “Рось”.

Дерев’яному будинку вже більше ста років.  Будівля прикрашена різьбленням із безліччю елементів, що підкреслюють екстер’єр будівлі. В Україні це єдина вціліла дерев’яна споруда архітектора Владислава Городецького.
Нині у раритетному будинку проживає дві родини медпрацівників. Власним коштом вони робили ремонт у кімнатах – підводили комунікації і лагодили старі стіни історичної пам’ятки.

На балансі Черкаської районної лікарні витвір «українського Гауді» ще з 1917 року.
Подивитися на «будинок лікаря» до Мошен приїжджають сотні туристів. А от щоб привести до ладу старовинну будівлю коштів у місцевому бюджеті немає.
А тим часом роки і природа не додають дерев’яній споруді міцності – архітектурна пам’ятка руйнується.

Аби зберегти історико-культурну пам’ятку мешканці села вкотре звертатимуться до владців, а також шукатимуть спонсорів аби унікальне творіння Городецького не було втрачено.