На Черкащині прогнозують недобір урожаю

2 Липня 2017 18:44

За агрометеорологічними розрахунками, врожайність зернових, зернобобових та круп’яних культур у Черкаській області в 2017 році очікується переважно на 15-30 % нижча попереднього року та в межах середньої за останні 10 років. Основна причина недобору врожаю – тривалий дефіцит опадів та, як наслідок, жорстка весняно-літня засуха. Про це інформують фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Родючі землі і кліматичні умови області дозволяють вирощувати всі сільськогосподарські культури. Однак, кінцевий результат – врожай, знаходиться в повній залежності від погодних умов, які не бувають однаковими і кожний послідуючий період формування врожаю залежить від попередніх.

Погодні умови 2016-2017 рр. були досить жорсткими для формування врожаю і змусили хліборобів похвилюватися за майбутній урожай ще з початку осінньої посівної. Адже вона запам’яталася доволі розтягнутими строками сівби через відсутність вологи у вересні та раптовий прихід холоду у жовтні. Як наслідок, посіви озимих культур вперше по всій області увійшли в зиму нерозкущеними – переважно у фазі сходи.

Зима 2016-2017 рр. відзначилась мінливістю погоди, значними температурними контрастами та значним дефіцитом опадів у південній частині області. Хоч умов для масштабних втрат посівів не було, проте, рано назрівали проблеми з ґрунтовою вологою.

Весна видалась ранньою, затяжною і посушливою. Це була 7-а весна із найбільш сухих за останні 70 років, із згубними заморозками у травні.  Як наслідок, частину площ пізніх довелося пересівати, та початок ґрунтової засухи із середини травня під ранніми хлібами.

Літо підтримало тенденцію весни – його початок відзначився чергуванням періодів похолодань із потепліннями та переважно дефіцитом опадів. Як наслідок, поширення та поглиблення ґрунтової засухи, в останні дні червня у супроводі спеки.