Шполяни вимагають перейменувати вулицю Агатангела Кримського, бо складно вимовляти

3 Липня 2017 09:00

Спадкоємець старовинного татарського роду Агатангел Кримський вважав Звенигородку своєю батьківщиною

Жителі вулиці й провулка Агатангела Кримського у Шполі вимагають перейменувати ці топоніми, названі у 2016-ому на честь українського вченого-поліглота й енциклопедиста зі світовим ім’ям. Мотивують тим, що  в розмові складно вимовляти назву вулиці, а про заслуги Кримського перед українським народом взагалі нічого не знають, пише онлайн-газета Новини Черкас.

Тому вимагають перейменування на вулицю Травневу й провулок Травневий.

Для цього у Шполі відбулися громадські слухання – спочатку в міській раді, а потім – з виїздом на вулицю й провулок Агатангела Кримського.

18 травня 2016 року голова Черкаської ОДА підписав розпорядження “Про перейменування об’єктів топоніміки Черкаської області” згідно якого, у Шполі перейменовано вулицю та провулок 1 Травня на вулицю та провулок Агатангела Кримського.

За словами голови вуличного комітету Анатолія Маєтного, переважна більшість мешканців вулиці Агатангела Кримського – пенсіонери та люди старшого покоління, які звикли жити ще за старими звичаями та принципами. І вони не бажають змінювати стару назву вулиці на ту, яку їй присвоїли розпорядженням голови ОДА.

У ході слухань у міській раді звучали й інші пропозиції від представників громадянського суспільства.

Так, Олексій Пірогов, представник обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта” висловив думку, що іменами таких видатних діячів України, та ще й до того ж земляків (А. Кримський проживав у м. Звенигородці), як Агатангел Кримський повинна називатись не одна вулиця у державі.

Таким чином, опісля тривалої полеміки щодо перейменування міської вулиці остаточне рішення громадського слухання не прийняли.

Тоді 27 червня члени виконкому та депутати міської ради здійснили виїзд до мешканців вулиці Агатангела Кримського та продовжили процедуру громадського слухання.

І за волевиявленням мешканців вулиці та провулка Агатангела Кримського у місті Шпола було прийняте остаточне рішення перейменувати вулицю та провулок Агатангела Кримського на вулицю Травневу та провулок Травневий.

Відтепер тамтешні жителі чекають від депутатів міської об’єднаної територіальної громади схвалення їхнього рішення на черговій сесії міської ради VIII скликання, яка незабаром відбудеться.