Життя і біль Дніпра: про трагічну історію річки створили видовищний ролик

29 Серпня 2017 09:09

Вадим Сапатрило із Черкас створив атмосферне відео про Дніпро “Beauty & Hate: The River” (“Краса і ненависть: річка”). Кількахвилинний ролик, матеріали до якого Вадим знімав протягом останнього року, наповнений мальовничими пейзажами найдовшої річки України, яка, втім, приховує свій біль і гіркоту.

“Це особливе місце, яке викликає суперечливі почуття. Кременчуцьке водосховище захоплювало мене від самого дитинства і мене дивувало, що до цього невеличкого моря місцеві можуть так байдуже ставитися. Водночас чимало людей цю штучну водойму ненавидять, – розповів “Рідній Черкащині” Вадим Сапатрило. – В цьому році Захар Колісніченко зробив фільм “Перестройка” про створення водосховища. Для цього в 1956-1959 рр. мешканці понад 200 сіл змушені були покинути свої домівки, не отримавши належної допомоги та компенсації. Годі й уявити почуття людей, які розуміли, що їхні рідні місця буквально змиє водою. В результаті 212 сіл затопили, а 133 тис. осіб переселились на вищі берега Дніпра. Це була для людей велика трагедія. На дні Дніпра ховається багато болю…”.

скрін із відео

До створення ролика “Beauty & Hate: The River” долучився Федір Гонца, який, власне, створив заставку ролика, використавши для неї 80 супутникових знімків Кременчуцького водосховища. Зі звуком працював Алекс Зінченко.

Відео можна переглянути ТУТ.