Агрометеорологічна ситуація на Черкащині досить тривожна для долі озимини

22 Вересня 2017 20:11

Цьогорічний вересень вирішив погратись у жарко та сухо. Адже з 10 вересня повернулись липнево-серпневі значення температури та ефективні дощі оминають Черкащину. Це значить, що середній температурний фон на 5-10° вищий кліматичної норми, а дощі з кількістю опадів 5 мм і більше відсутні.

agronews.ua

Така погода в період сівби озимини є досить тривожною. Адже, верхні шари грунту скрізь сухі або слабко зволожені, а середня температура на глибині 10 см, замість звичайних 16-17°, становить 20-22° і відповідає середнім багаторічним значенням 3-ї декади серпня. При таких умовах насіння в грунті не тільки не проростає, а й псується, зауважив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Проте, за прогнозом синоптиків, вже завтра характер погоди зміниться – пройдуть дощі, місцями по області сильні, у супроводі поривчастого вітру 9-14 м/с, в окремих районах до 15-20 м/с. Температура повітря вдень знизиться до 18-23º.

У понеділок розпогодиться, проте процес похолодання триватиме. І вже 28 вересня велика ймовірність перших заморозків в нічні та ранкові години інтенсивністю до 3º.