Доки не виграємо війну за українську історію, доти не переможемо у війні за соборну Україну

7 Жовтня 2017 10:14

ukrinform.ua

Доки не виграємо війну за українську історію, доти не переможемо у війні за соборну Україну.
Про це говорив сьогодні у свой доповіді під час українсько-німецького семінару “Публічна історія та історична культура”. Нині, попри втрату наших територій та фактичну війну з Росією, влада продовжує толерантний і ліберальний підхід у справі формування світоглядних засад сучасної Української Держави. Всі нинішні уряди вважають НЕ ПОТРІБНИМ викладання історії України, української культури та мови для не гуманітарних факультетів вишів, майже 100-річна Академія наук живе своїм автономно-вмираючим життям, а політики:бізнесмени, менеджери і заочники,В ПРИНЦИПІ, не розуміють важливості ДЕРЖАВНОЇ ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ та ідей, цінностей і просвітництва для сучасної України.

ВСІ державні та політичні рішення не проходять належної фахової та експертної оцінки й тому неефективні й суспільно несприйнятні.

Отож, без повернення науковців та експертів в систему ухвалення державних рішень, без творення УКРАЇНСЬКОЇ масової культури, без перемоги на історичному, культурному і мовному фронтах – годі сподіватися на військові перемоги!
Пам”ятаємо, що Росія та інші країни-окупанти століттями фальсифікували нашу історію і традицію. І для прикладу, русифікована антиукраїнська приказка ” Моя хата скраю” раніше звучала як “Моя хата скраю -першим ворога зустрічаю”!
Тож, змінюємо й староментальну особливість українців про те, що “якось воно буде” на нову –
“БУДЕ ТАК, ЯК МИ ТОГО ПРАГНЕМО”!

Микола Томенко, лідер Громадського руху “Рідна країна”, допис у фейсбуку