Понад три сотні прикордонників випустив Оршанецький навчальний центр

13 Жовтня 2017 12:30

Державна прикордонна  служба України поповнилась новою формацією прикордонників.  Оршанецький навчальний центр імені генерал-майора Ігоря Момота випустив 303 спеціалісти. Вони навчались тут за проектом «Нове обличчя кордону», який стартував цьогоріч у березні. Проект було ініційовано Держприкордонслужбою спільно з Посольством США в Україні та Міжнародною організацією з міграції.

ck-oda.gov.ua

Цього дня випускникам вручили свідоцтва про завершення навчання.  Поміж них і 10 відмінників. Вже завтра усі вони поповнять ряди персоналу прикордонного відомства.

Випусники захищатимуть кордони країни та авіаційні пункти пропуску.

“Наша мета – створити дієву систему державної прикордонної служби, – сказав перший заступник Голови  державної прикордонної служби України, генерал-лейтенант Василь Серватюк, – яка може захищати кордони України та гідно представляти державу на західних рубежах. У межах проекту були обрані основні пункти пропуску, зокрема: Бориспіль, Жуляни, а також західний кордон пункт пропуску Краковець. Конкурс був складний, та проводився спільно із закордонними фахівцями. У цілому зареєструвались до участі в проекті більше 3 тисяч осіб. При цьому проект продовжуватиметься”.

ck-oda.gov.ua

Молодший сержант Василь Богун із Вінничини, якому сьогодні виповнилось 27 років, ще до навчання в Навчальному центрі служив  у ЗСУ, а також протягом 9-ти місяців брав участь в АТО за четвертою хвилею мобілізації:

“Ще споконвіків, тільки-но хлопці ставали на ноги їх учили тримати меч та боронити власну державу. Ми не є виключенням, особливо в такий складний для країни час. Навчання ж мені надзвичайно сподобалось. Ми всі прикладали  значні зусилля, та це було не дуже складно, бо підібрані правильні фахівці, матеріальна, інформаційна та технічна бази. Тож все вдавалось крок за кроком”.

ck-oda.gov.ua

Зауважимо, під час заходу представники особового складу Центру, зокрема й учасники АТО та захисники Донецького аеропорту, отримали почесні відзнаки та грамоти. Цього ж дня в Оршанецькому центрі відбулась і церемонія посвяти учнів козацьких класів Черкащини в козачата.

Довідково:

138 прикордонників проекту «Нове обличчя кордону» відібрані з-поміж діючих військовослужбовців прикордонних підрозділів. В основу підготовки запроваджено  нову систему, яка передбачає удосконалення навиків, знань та вмінь набутих під час проходження служби в підрозділах кордону. Серед випускників 1 – го відділу підготовки 34 військовослужбовця учасника Антитерористичної операції, 5 з яких безпосередньо вступали в бойові зіткнення.

Також 165 прикордонників закінчили навчання за проектом «Нове обличчя кордону», з-поміж цивільної молоді. В основу підготовки впроваджено блок професійно-орієнтованих дисциплін прикордонного та загальновійськового спрямування. Учасники проекту отримали необхідні теоретичні знання та практичні навички служби на кордоні, правових основ діяльності органів та підрозділів Державної прикордонної служби України.

Черкаська ОДА