Шоколад “Рошен” виборцям і перевірка голосувальників: як на Черкащині відзначилися вибори в ОТГ

30 Жовтня 2017 08:00

У неділю 29 жовтня в Україні у 201 громаді обирали депутатів та місцевих голів. На Черкащині вибори пройшли в 14 ОТГ. 

У середньому явка виборців склала 48%. Як інформує “Вичерпно”, найнижчою була явка у Жашківській ОТГ (34,87%), у другій міській ОТГ — Кам’янській, було дещо більше виборців (43,1%). Невелика явка і у Матусівській та Степанківській сільських ОТГ, лише на рівні в середньому 44%. Не далеко пішли Карашинська (48,9%), Паланська (50,9%),  Мліївська (53,5%), Соколівська (54%) ОТГ. Більше виборців відвідало вибори у Іркліївській (59,44%), Ліплявській (55,74%), Бузівській (66,37%) та Зорівській (60,08%) громадах. Загалом, там з’явилося більше 55% виборців.

Як минув “день виборів” на Черкащині?

У селі Литвинівка (Жашківська ОТГ) спостерігач “Опори” зафіксував, що виборцям, котрі голосують вперше, члени дільничної виборчої комісі презентують шоколад (на фото нижче).

Фото ГМ “Опора”

Як повідомили у Комітеті виборців України, в селі Келеберда, що входить до Ліплявської об’єднаної громади (Канівський район) спостерігачі зафіксували, як одна з кандидаток на посаду сільського голови стояла на вході до дільниці та відзначала у власному списку виборців, які прийшли голосувати. Спостерігачі помітили незаконні дії кандидатки і викликали поліцію. Працівники правоохоронних органів, що прибули на місце події, вилучили в кандидатки відповідні списки.

Фото ГМ “Опора”

На дільниці 710092 (Бузівка, Бузівська ОТГ, Жашківський район) над кожним столом для видачі бюлетенів встановили камери відеоспостереження (на фото вище). Також встановили камеру, направлену на виборчі скриньки. Члени комісії не зізналися, з чиєї ініціативи це було зроблено. А спостерігачі на дільниці зауважили, що це ініціатива їхніх колег від однієї з партій. Цілком можливо, що є порушення таємниці голосування, також камери фіксують, зокрема і персональні дані зі списку виборців. Тож спостерігачі “Опори” повідомили в поліцію.